fredag 20 januari 2012

Spioner



Den 20 januari 1984 greps den norske politikern Arne Treholt för spioneri, anklagad för att ha lämnat uppgifter åt Ryssland och Irak. Han hävdade alltid sin oskuld och gav sin egen version i boken Ensam från 1986. I Gunnar Walls bok Historiens största spioner (2007) utgör fallet Treholt en viktig del. Här tas bl.a. upp nyare rön som pekar på att Treholt kanske var oskyldig.  I denna bok tas även upp ytterligare 7 spionfall. Flera visar på att vad som är sant eller inte i många fall inte är helt lätt att få reda på. Boken är ett välskrivet stycke nutidshistoria.

Under 2000-talet kom ett flertal böcker om spioner och agentverksamhet. I Sanna historier om spioner (2007) av Paul Dowswell & Fergus Fleming tas också upp ett antal fall ur verkligheten. Inehållet överlappar endast delvis Gunnar Walls bok.  Dowswells bok är mer lättläst och riktar sig lika mycket till ungdomar som till vuxna.

Kvinnorna får också sin beskärda del i utgivningen. Mata Hari tas förstås med i ovan nämnda böcker men under andra världskriget fanns flera kvinnliga agenter i Skandinavien. Man hittar dem inom flera yrkesgrupper men de mest kända är kanske Sonja Wigert, som parallellt med filmkarriären hade ett liv som dubbelagent, och Jane Horney som misstänktes för arbete åt flera olika underrättelse- tjänster. Det är om dessa, och flera andra, som Tore Pyser skriver i boken Kvinnliga spioner: agenter i Norden under andra världskriget (2009).

Slutligen: För den som vill tränga in i den ryska agentvärlden rekommenderas Boris Grigorjev Illegalister: KGB:s hemligaste spioner (2007). Författaren är en f.d. överste inom KGB, som med god insikt i ämnet berättar om personer som lever under någon annans identitet i ett främmande land.

/Krister
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar