onsdag 12 oktober 2011

J.K. Rowling och Harry Potter

Fredag och lördag den här veckan är det Harry Potter festival! Laine skrev om evenemanget i måndags och i barnbloggen är det Harry Potter hela veckan. Det är svårt att ha undgått fenomenet Harry Potter, men här kommer en kort sammanfattning för säkerhets skull:

Harry Potter är huvudkaraktären i författaren Joanne K Rowlings sju Harry Potter böcker. Rowling själv föddes 1965 i England och enligt egen utsago berättade hon många berättelser för sin lillasyster (när de inte slogs som hund och katt). Ofta iscensatte de också dessa berättelser, som hade återkommande karaktärer. Hon skrev även ner många av sina berättelser och i tonåren funderade Rowling på att bli författare, men läste franska på universitetet och hade sedan olika jobb i London.

När hon och hennes dåvarande pojkvän bestämde sig för att flytta ihop och flytta till Manchester, ägnade de flera helger åt att leta lägenheter. På väg tillbaka med tåg till London fick Rowling idén till Harry Potter. Redan samma kväll påbörjade hon det som skulle bli första boken, Harry Potter och de vises sten. Boken kom inte att publiceras förrän ett par år senare, 1997 (och hade dessutom blivit refuserad av flera förlag), men då slog den igenom stort och skapade ’Harry Potter feber’ över hela världen. Det var ett stort jippo kring varje del som släpptes och idag finns Harry Potter böckerna översatta till 69 olika språk. Alla sju böckerna har dessutom blivit film.

Vad handlar då dessa omåttligt populära böcker om? Jag tycker att författarlexikonet Alex har en bra sammanfattning:

 …’ Harry Potter är en föräldralös pojke som i många år bott hos en fosterfamilj. De har inte tagit väl hand om honom. Harry har blivit hunsad, förlöjligad och är en ensam och lite udda pojke. På sin elvaårsdag dyker den märklige mannen Hagrid upp med den fantastiska nyheten att Harry är son till ett mycket berömt trollkarlspar. Han är utvald att bli mästare inom trollkarlsskrået och kallas nu till Hogwarts skola för häxkonster och trolldom. Föräldrarna blev mördade av den onde lord Voldemort när Harry var liten och han har aldrig vetat om att han härstammar från en mycket fin trollkarlssläkt.

Böckerna om Harry utspelas på Hogwarts internatskola och är sju till antalet, en för varje år som Harry går på skolan.’…

Här kan du se vad som finns på biblioteket med och om Harry Potter.

/Marie

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar