fredag 14 oktober 2011

Åh, 12:08 öster om Bukarest

De senaste tio åren har det kommit en drös bra filmer från Rumänien. Corneliu Porumboiu är en av dem som bidragit till detta. Hans filmspråk (som påminner lite om Roy Anderssons) är underfundigt och stilsäkert. 

Filmen 12:08 öster om Bukarest (A fost sau n-a fost? 2006) är lite av ett mästerverk där skratt och stor eftertänksamhet blandas besinningslöst. 

Foto: Folkets bio
Det är några dagar innan julafton sexton år efter revolutionen i Rumänien ägde rum. Det var på juldagen, 1989 som kommunistledaren Nicolae Ceausescu och hans hustru Elena avrättades. När den rumänske diktatorn fördes bort i helikopter 22 december det året var klockslaget 12:08 och det skedde i direktsänd TV. Men vad hände egentligen i landsortshålan Vaslui öster om Bukarest?

I en lokal TV-sändning är det just vad som ska redas ut. Var det eller var det inte en revolution i Vaslui? Om detta träter de inbjudna gästerna - en pensionär som brukar vara jultomte och en historielärare - i TV-studion. Den politiska satiren är genomlysande när verkligheten och den förvrängda verkligheten snårar in sig i varandra. Det är ett dråpligt allvar.


Därtill är musiken också helt klockren. Svängig. Vemodig. Om du kollar på trailern så förstår du nog vad jag menar.

12:08 öster om Bukarest är helt klart en av mina favoritfilmer. Den är lågmäld, snurrig och lite lagom cynisk. Vill du låna filmen? Kolla här om den finns inne.

/Victoria

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar