söndag 30 september 2012

Alla har rätt till böcker

En viktig grej för oss på biblioteken är att alla har rätt till böcker, men alla böcker passar inte alla.

Därför blev jag väldigt glad när boken om Zlatan kom i lättläst version. Tänk vad många fler som i och med detta kan hänga med och delta i samtalet. Det är viktigt att också människor som har svårt att läsa ges möjligheten att läsa böcker som Jag är Zlatan.


Samhällsinformation och litteratur måste vara tillgängligt för alla för att en demokrati ska fungera. Många människor har svårt att läsa. Det finns massa olika anledningar till varför människor har svårt att läsa, men viktigt är att det finns utbud av litteratur som är lättläst eller som går att lyssna på.

När det är väldigt svårt att läsa kanske det inte heller är så himla roligt och då minskar sannolikheten att man läser. Därför tror jag att lättläst litteratur spelar stor roll i vårt samhälle.

På biblioteket finns både faktaböcker och påhittade böcker som är lättlästa och/eller går att lyssna på. På Centrum för lättläst kan du läsa mer om vad som gör en text lättläst.

En anledning till att vissa har svårt att läsa är dyslexi. Från den 1 oktober till den 7 oktober är det Europeiska dyslexiveckan och för att uppmärksamma den tänker vi tipsa om (nästan) enbart lättlästa böcker här på bloggen. Lättlästa böcker måste få ta mer plats helt enkelt.

Idag blir det inget boktips, men det blir ett webbtips. Under dyslexiveckan har den nationella svarstjänsten Bibblan svarar  (som Katrineholms bibliotek ingår i) tagit in experthjälp för att kunna ge riktigt bra svar på dina frågor om lättlästa böcker, talböcker, punktskriftböcker och andra anpassade medier. Detta i form av de två gästsvararna Camilla Batal, som är kommunikationschef på Centrum för Lättläst, och Anna Gustafsson Chen, som arbetar på Talboks- och punktskriftbiblioteket


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar