måndag 1 oktober 2012

Väx upp!


Jag tycker om att läsa roliga böcker. Böcker som får mig att gapskratta eller småfnissa hela vägen igenom. För ett tag sedan gjorde jag ett sådant fynd i hyllorna; Väx upp - och dra till fjällen! av Tomas Dömstedt.

Tomas Dömstedt har jobbat på dagcenter och som läsombud och han har skrivit flera lättlästa böcker för olika åldrar och läsnivåer.

Väx upp - och dra till fjällen! handlar om tonåringen Robin. Hans mamma tycker att han behöver uppfostras och hon är trött på att göra jobbet. Därför får Robin följa med sin pappa till Sälen på sportlovet och pappa får en lista på de punkter mamma tycker pappa ska arbeta på med Robin.

Robin själv är inte särskilt pigg på hela idén med att tillbringa sportlovet i Sälen, han vill ju vara kvar i stan och hänga med sina kompisar. Inte blir han gladare när pappa avslöjar att en av pappas kompisar, Tommy, också ska vara med i Sälen. Och att Tommys barn också ska vara med. Som heter Kim. Men är det en kille eller en tjej? Det har Robin lite svårt att avgöra när de ses första gången, Kim är nämligen svartmålad i ansiktet, har lila läppstift, piercingar och säckiga kläder... Det visar sig att Kim är en tjej och hon är asbra på att åka snowboard.

Hur går det då med pappas uppfostringsförsök? Under veckan upptäcker Robin att om man jämför med pappa, så är faktiskt Robin och Kim riktigt vuxna! Pappa och Tommy ljuger, gömmer sprit i garderoben och svansar efter kvinnor fast de har flickvänner hemma. Är det att vara vuxen?

Det finns också en fortsättning om Robin och hans pappa, som heter Väx upp - allvar i Alperna. Den här gången har Robin och hans pappa tillsammans bestämt att de ska göra en hälsoresa till Alperna, med vandringar och nyttig mat. Tommy och Kim ska också med. Allt verkar bra när de kommer dit, soligt och vackert men Robin och Kim tar inga chanser efter fjällsemestern och sätter upp bestämda regler för sina pappor; ingen sprit, inga kvinnor och inget ljug. Papporna verkar inte riktigt tycka att det var så här de tänkt sig resan...

Nästa dag börjar regnet och vandringen på dagarna känns tung. Papporna ser mer och mer molokna ut när de inte får trösta sig med en öl i baren på kvällarna och Robin och Kim skulle faktiskt hellre vilja tillbringa tiden i Wien, än att hålla efter sina pappor. Så de gör en deal, men funkar det?

Den här lite omvända världen, med tonåringar som försöker uppfostra sina föräldrar, är väldigt rolig. Och jag tror man kan känna igen sig, både som förälder och som tonåring.

/Marie

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar