torsdag 10 september 2009

Poetry slam -- poesi som slammrar och låter

Ikväll har Kulturhuset Ängeln den stora äran att få presentera estradpoeten Olivia Bergdahl, som står på scenen i caféet kl. 19. Olivia Bergdahl har bland annat tävlat i poetry slam och vann SM 2007. Tävlat, undrar du, i poesi? Ja, poetry slam är just en turnering i estradpoesi, som skapades av den amerikanska poeten Marc Smith. Den första tävlingen arrangerades 1986, på en jazzklubb i Chicago och 1995 introducerades koncepetet i Sverige.

Tävla kan man göra i lag eller individuellt. Reglerna anger att dikterna ska vara originaltexter, som framförs av poeten själv utan någon form av rekvisita. Varje uppträdande har tre minuter till förfogande och tidsövertramp ger minuspoäng. Bedömningen görs av jurygrupper med frivilliga från publiken, som delar ut poäng för text och framträdande. På Poetry slam Sverige hittar du alla orter med tävlingar (bland annat Eskilstuna, Örebro och Norrköping), tidigare vinnare, intervjuer, tips och nyheter.

Eftersom poesin är skriven för scenen är den ofta rapp och inte sällan humoristisk. Ett uttrycksfullt kroppsspråk, rytm och röstläge förstärker orden. Poetry slam är poesins rock’n’roll – den gnyr, skränar och låter, vill ut ur läskammaren och möta sin publik.

Några poetry slam-poeter som du kanske redan känner till är Bob Hansson, Daniel Boyacioglu och Emil Jensen. Bob Hanssons och Daniel Boyacioglus diktsamlingar har vi här på biblioteket och av Emil Jensen kan du hitta en liveinspelning: Mellansnack. På biblioteket kan du också låna Slam!: handbok för estradpoeter (2000). Den kan du även läsa som PDF-fil på skärmen.

Men poetry slam är ju till för att upplevas, inte läsas:

/Sara Britta

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar