onsdag 9 september 2009

Korsord

En del anser det vara fusk, för andra är det en självklarhet. Vad jag talar om? Jo, uppslagsböcker till hjälp vid korsordslösandet! Visst är det en utmaning att klara så mycket som möjligt själv, men ibland kan man behöva lite hjälp. På biblioteket har vi mängder utav bra korsorshjälpböcker:

- NE (Nationalencyklopedin)
- Korsordslexikon
- Citatlexikon
- Synonymböcker
- Ordböcker
- Baklängesordbok
- Årsböcker
- Författarlexikon 

Sitter man vid en dator finns det också en hel del bra hjälpverktyg. Du kan till exempel slå i NE och Svenska akademiens ordlista på nätet och via google kan du få hjälp att översätta ord. Det nätbaserade encyklopedin Wikipedia innehåller också en massa användbart och på bibliotek.se kan du leta efter författare och titlar. Hos Kryssakuten, Korsodshjälpen och Korsordslösaren kan du få förslag på ord där du har en del av bokstäverna.

På nätet kan du också lösa korsord. Testa till exempel Webbkryss, Aftonbladets korsord, Ordbruket, NEs och Harrys korsord. Man fyller i rutorna direkt på skärmen och sen är det enkelt att skicka in de färdiga lösningarna! På flera av sidorna finns också möjligheten att skriva ut korsorden, om du inte vill lösa på daotrn.

Kanske har du okså funderat på att göra egna korsord på datorn? Hos Uffes korsord finns tips och hjälp och hos PC för alla kan du ladda ner ett gratisprogram för korsordsskapande.

Lycka till!

/Marie

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar