torsdag 3 september 2009

Rennie Airths deckartrilogi


I Januari 2001 läste jag Rennie Airths Mörkrets flod, och vilken läsupplevelse det var! Året är 1929 och i en sömnig del av England mördas en hel familj. Det brutala brottet sänder chockvågor genom samhället och Madden som är ansvarig polis, inser snart att det är en synnerligen beräknande och kall mördare man har att göra med. Högt uppsatta inom Yarden ger dock inte mycket för Maddens teorier och han får kämpa för det han tror på för att kunna ta fast den skyldige. 

Som sagt, det var en verklig läsupplevelse och därför blev jag extra glad när jag i November 2006 såg att Airth hade givit ut en ny bok. Den heter Blodröd våg och utspelar 10 år efter Mörkrets flod. Här har Madden slutat inom polisen och driver ett lantbruk. Men när en liten flicka försvinner i samma grevskap, dras Madden in i utredningen. Desto längre utredningen pågår, desto säkrare blir Madden på att gärningsmannen har dödat förut. Men han har svårt att få gehör för sina teorier.

Nu i Augusti i år har jag läst den tredje och avslutande boken om Madden, Vinterdöd. Det är i slutskedet av andra världskriget och 20 år sedan första boken. Madden är lycklig med sin familj och driver fortfarande lantbruk. Men när den unga polska kvinna som har arbetat hos dem mördas under ett besök i London, dras han in i utredningen. Mordet är synnerligen kallt och professionellt utfört och både Madden och de som utreder mordet har svårt att förstå varför den unga kvinnan har mördats. Snart visar dock olika ledtrådar att de har att göra med en synnerligen känslokall yrkesmördare, och det verkar som om han håller på att än en gång sopa igen spåren efter sig. Kommer de att hitta honom innan han försvinner igen?

Jag gillar verkligen Rennie Airths berättarspråk. Tillsammans med det lugna tempot och de välkomponerade karaktärerna, skapar det en medryckande historia som du bara inte kan lägga ifrån dig förrän den är slut!

/Marie

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar