Igår satt jag och lyssnade på Arne Svensson, som engagerat och kunnigt berättade om astronomi, solsystem och rymdfärder. Det fick mig att börja fundera på rymdböcker. Eller, på böcker som utspelar sig i rymden. En av mina favoritgenrer inom litteraturen är nämligen science fiction, där rymden och det stora okända utforskas.
Många böcker har jag läst, men två som verkligen har fastnat i mitt minne, är Liftarens guide till galaxen-serien av Douglas Adams (Restaurangen vid slutet av universum, Livet, universum och allting, Ajöss och tack för fisken, I stort sett menlös) och Rymdväktaren (med fortsättningen Nyaga) av Peter Nilson.
Liftarens guide till galaxen handlar om Arthur Dent, en helt vanlig kille. En morgon upptäcker Arthur att hans hus ska rivas för att ge plats åt en motorväg. Som tur är kommer Arthurs gode vän Ford Prefect förbi och lyckas, i alla fall tillfälligt, stoppa rivningen. Men Ford är inte den vanliga man han ser ut att vara. Egentligen är han utskickad av redaktionen för det digitala uppslagsverket Liftarens guide till galaxen, för att kontrollera faktauppgifter om jorden. En stärkande öl på puben avbryts då en flotta av Vorgonskepp dyker upp på himlen, för att riva jorden och ge plats för en intergalaktisk motorväg. Sedan är Arthurs äventyr i full gång! Det är halsbrytande, snurrigt och vansinnigt roligt. Boken Liftarens guide till galaxen (som från början var en radiopjäs) gjorde dundersuccé och har sålts i över 14 miljoner exemplar världen över.
Rymdväktaren däremot är en mycket mer filosofisk bok. Den tar upp frågor om matematik, musik, tro och vetande. Boken tar sin början 2084, när en ung forskare kommer till klostret Klaradal på månen, för att arbeta med superdatorn Angelica. Där träffar han matematikern Peter Lorentzon, som är över 100 år gammal. Lorentzon berättar om sina äventyr i början av 2000-talet, när man gjorde stor astronomiska upptäckter som maskhål och superrymd. En frågan som tas upp i båda böckerna är ”Kan vi bevara kunskap för alltid?”. Med Peter Nilsons språkliga blandning av vetenskaplig faktatext, essätext och poesi, är hans böcker Rymdväktaren och Nyaga ett mycket njutningsfullt läsäventyr.
/Marie
Speaking of matters that may seem like science fiction but are not, your readers might enjoy looking at The Scale of the Universe to gain an appreciation for how small and how large things are in the known Universe (all the while keeping in mind the possibility of other dimensions as yet not explored):
SvaraRaderahttp://www.newgrounds.com/portal/view/525347