tisdag 15 september 2009

Dick Francis

Ibland vill man bli helt överraskad av det man läser och ibland vill man känna igen det man läser. I alla fall känner jag så och när jag vill känna igen mig, då läser jag en deckare av Dick Francis.

Dick Francis föddes 1920 i Wales och började tidigt arbeta med med hästar. Under andra världskriget tjänstgjorde han som pilot i Royal Air Force och efter kriget inledde han en mycket framgångsrik karriär som jockey. 1957 drog Francis sig tillbaka som jockey och började istället skriva böcker. 1962 kom den första deckaren (Dödssäkert) och sen har det blivit ungefär en om året. Genom åren har Francis författarskap stadigt stigit i anseende och han har vunnit Edgarpriset hela tre gånger.

Det som utmärker Francis böcker är självklart de välskrivna deckargåtorna, men också hans känsla för detaljer. Han skriver inte i serier (även om samma huvudperson kan återkomma), utan fristående historier. Men en detalj som alltid finns med, är kopplingen till hästkapplöpningsvärlden. Den kan vara väldigt avlägsen (en kusins ingifta fasters inneboendes pojkvän äger en häst) eller väldigt direkt (huvudpersonen är jockey), men den finns där alltid.

En överraskande sida av Francis författarskap, är att hans hustru Mary var en väldigt aktiv partner i skrivandet. Det var hon som i mycket planlade böckerna och gjorde det mesta av grundforskningen. Mary  var dock aldrig intresserad av att stå i rampljuset och tyckte böckerna vann trovärdighet av att bara en ett manligt författarnamn. Idag skriver Francis sina böcker tillsammans med sin yngste son Felix.

Den senaste Dick Francis boken utkom i Storbritannien nu i september i år och heter Even Money.

/Marie

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar