tisdag 29 september 2009

Austen goes zombie

Då och då upptäcker jag böcker eller filmer med så vansinnigt innehåll, att jag inte kan låta bli att skratta och undra "Hur kom de på det här?!". Till exempel filmen Black sheep, som handlar om mördarfår på Nya Zeeland.

På bokmässan i år sprang jag på en ny sådan här pärla; Stolthet och fördom och zombies. Det är Jane Austens klassiska bok, omarbetad av Seth Grahame-Smith. På SFbokhandels webbsida kan man läsa följande om boken:


"En mystisk pestsjukdom har drabbat den lugna engelska byn Meryton och de döda vänder åter från graven. Handgripliga hjältinnan Elizabeth Bennet har satt sig för att utrota de vandrande döda, men distraheras av den arrogante Mr Darcys ankomst. Snart följer en elegant duell i manér och kvicka repliker dem emellan, ackompanjerad av en mer direkt duell på det blodstänkta slagfältet där Elizabeth för korståg mot horder av köttätande vandöda. Vem får vem i slutänden? Och än viktigare, vem äter vem?"

Eller vad sägs om Adlibris sammanfattning av bokens handlilng:

"En mystisk farsot drabbar den lugna lilla orten Meryton och de döda börjar återvända ifrån sina gravar. De ninjatränade döttrarna Bennet, med den hetlevrade Lizzy i spetsen, är fast beslutna att utrota de blodtörstande zombierna. Hon distraheras dock av den arrogante mr Darcys ankomst till byn Kärlek, hjärtesorg, svärdskamp och tusen ruttnande lik paketerat i en av våra mest älskade klassiker. Stolthet och Fördom och Zombies ger dig allt i överflöd."

Jag tror jag måste läsa orginalet snarast, för att få hela upplevelsen när jag läser den här nya versionen!

/Marie

Tema Spanska

I år hade den 25:e Bok- och biblioteksmässan Spanien och spanskspråkig litteratur som tema. Den internationellt kända författarinnan Isabell Allende, var en av representanterna på plats. Nyss hemkommen från Göteborg, var jag naturligtvis nyfiken på vilka representanter vi hade i våra hyllor. Fanns det några? Var det nytt eller gammalt? Resultatet är överraskande positivt! Hos oss finns både klassiska författare som

Gabriel García Márquez, Miguel de Servantes Saavedra och FedericoGarcía Lorca :

 

Men vi har också nutida författare som

Carlos Ruiz Zafón, Guillermo Martínez och Gioconda Belli


 
En kort intervju med Isabell Allende finns att se i SVTs Babel från Bokmässan. Hennes böcker finns självklart att låna här på biblioteket!

/Marie

söndag 27 september 2009

Välkommen på boktipskväll. OBS! Inställt.


Gillar du våra tips här, kanske du vill se oss i aktion AFK (away from keybord) också? 1 oktober kl. 19 delar några av våra bibliotekarier med sig av sina bästa boktips i Kulturhuset Ängelns kafé. Det kostar inget att komma, men vi önskar att man föranmäler sig till 0150-576 21 eller annika.blomgren (a) katrineholm.se. Du som kommer får en lott och har därmed chans att vinna någon av de fantastiska böcker som vi tipsar om. Hjärtligt välkommen!

UPPDATERING: Tyvärr är ovanstående arrangemang inställt på grund av för få anmälda. Med största sannolikhet kan du se fram emot att få ta del av boktipsen på webben i stället!

/Sara Britta

torsdag 24 september 2009

PS! Kosmos


Eftersom Douglas Adams dog 2001, har det hittills sett ut som serien Liftarens guide till galaxen med sina fem delar, var avslutad. Så fick den irländske författaren Eoin Colfer förtroendet att skriva en sjätte del. Den heter And another thing och planeras komma i oktober i år.

/Marie

Kosmos

Igår satt jag och lyssnade på Arne Svensson, som engagerat och kunnigt berättade om astronomi, solsystem och rymdfärder. Det fick mig att börja fundera på rymdböcker. Eller, på böcker som utspelar sig i rymden. En av mina favoritgenrer inom litteraturen är nämligen science fiction, där rymden och det stora okända utforskas.



Många böcker har jag läst, men två som verkligen har fastnat i mitt minne, är Liftarens guide till galaxen-serien av Douglas Adams (Restaurangen vid slutet av universum, Livet, universum och allting, Ajöss och tack för fisken, I stort sett menlös) och Rymdväktaren (med fortsättningen Nyaga) av Peter Nilson.


Liftarens guide till galaxen handlar om Arthur Dent, en helt vanlig kille. En morgon upptäcker Arthur att hans hus ska rivas för att ge plats åt en motorväg. Som tur är kommer Arthurs gode vän Ford Prefect förbi och lyckas, i alla fall tillfälligt, stoppa rivningen. Men Ford är inte den vanliga man han ser ut att vara. Egentligen är han utskickad av redaktionen för det digitala uppslagsverket Liftarens guide till galaxen, för att kontrollera faktauppgifter om jorden. En stärkande öl på puben avbryts då en flotta av Vorgonskepp dyker upp på himlen, för att riva jorden och ge plats för en intergalaktisk motorväg. Sedan är Arthurs äventyr i full gång! Det är halsbrytande, snurrigt och vansinnigt roligt. Boken Liftarens guide till galaxen (som från början var en radiopjäs) gjorde dundersuccé och har sålts i över 14 miljoner exemplar världen över.


Rymdväktaren däremot är en mycket mer filosofisk bok. Den tar upp frågor om matematik, musik, tro och vetande. Boken tar sin början 2084, när en ung forskare kommer till klostret Klaradal på månen, för att arbeta med superdatorn Angelica. Där träffar han matematikern Peter Lorentzon, som är över 100 år gammal. Lorentzon berättar om sina äventyr i början av 2000-talet, när man gjorde stor astronomiska upptäckter som maskhål och superrymd. En frågan som tas upp i båda böckerna är ”Kan vi bevara kunskap för alltid?”. Med Peter Nilsons språkliga blandning av vetenskaplig faktatext, essätext och poesi, är hans böcker Rymdväktaren och Nyaga ett mycket njutningsfullt läsäventyr.



/Marie

Gäst från verksamheten: Språkcafé

Har du tänkt på, att det varje torsdag sitter en brokig skara människor samlade och pratar med varandra, vid bibliotekets internationella torg? Vad är detta för sammankomst? Jo det är språkcaféerna! Varje torsdag kl 15 är det nämligen språkkaféer på Kulturhuset Ängeln. Vad är då ett språkcafé? Jo det är en avspänd och informell möjlighet för invandrare och svenskar, att träffas och prata svenska. Det är enkelt, trivsamt och lättsamt.



För att delta i språkcaféerna, behöver man inte anmäla sig. Det är bara att dyka upp hos oss på biblioteket på torsdagseftermiddagarna.

Om du är intresserad av att ställa upp som volontär och samtalspartner, hör gärna av dig till oss!

/Marie

onsdag 23 september 2009

Vad ska jag läsa nu?


Ibland har man meterlånga listor på romaner som man vill läsa, och ibland står man där bland hyllorna och upptäcker att det står helt still i huvudet. I sådana fall står vi, här på biblioteket, mer än gärna till din tjänst! Om du hellre vill leta på egen hand, skulle jag vilja tipsa om Book Desire (som tillhandahålls av Lunds folkbibliotek).

Fundera på om du är sugen på något glatt eller allvarligt, lätt eller svårt, vardagligt eller fantasifullt och flytta ett antal reglage utifrån det. Välj sedan en genre och snart har du en lista på läsförslag på skärmen. Inte nöjd med resultatet? Justera något av reglagen, så får du nya förslag. Bokpresentationerna är inte länkade till vår katalog, här på biblioteket i Katrineholm, men det går bra att kopiera titeln för att söka vidare hos oss. Vad tycker du – borde vi ha den här tjänsten själva?

/Sara Britta

fredag 18 september 2009

Använda Wikipedia -- när och hur?


Du har förmodligen använt Wikipedia någon gång. Detta webbuppslagsverk skapas av dess användare, genom att vem som helst kan redigera eller skapa nya artiklar. Tanken är att de många läsarna snabbt ska upptäcka eventuella fel och rätta till dem. Fungerar det då? Ja, i de allra flesta fall. En jämförelse med det brittiska uppslagsverket Encyclopedia Britannica (som visserligen har några år på nacken) visade att engelskspråkiga Wikipedia inte stod långt efter i graden av korrekt information. Den engelskspråkiga delen har en många gånger större läsarskara och missarna rättas därför till snabbare. Mitt första tips är därför, att jämföra de svenska artiklarna med de engelska.

Wikipedia uppdateras snabbt och är dessutom utförlig inom vissa områden, som teknik och populärkultur. Där har de traditionella uppslagsverken svårt att stå sig. Osäkerheten när det gäller innehållet gör att Wikipedia lämpar sig bäst när du snabbt vill ta reda på något och sämre som referens i skolarbeten och andra sammanhang där du måste veta säkert. Mitt andra tips är att använda Wikipedia, men i rätt sammanhang.

Artiklar om kontroversiella ämnen kan ändras fram och tillbaka, många gånger om. Mitt sista tips är att ta en titt bakom kulisserna med hjälp av de flikar som finns längst upp på sidorna. Under ”diskussion” hittar du resonemang kring olika versioner och kan skapa dig en bild av fler sidor av frågan, än den som just då syns i artikeln. Under ”historik” hittar du alla dessa ändringar. Kryssa för de versioner som du vill jämföra och klicka på knappen, så kan du läsa texterna sida vid sida.



Var inte rädd för att själv gå in och skriva -- säkert har du någon specialkunskap som är värdefull att dela med sig av!

/Sara Britta

torsdag 17 september 2009

Bok blir TV

Du har väl inte missat Mannen under trappan? TV-serien visas just nu på söndagkvällar 21.15 på
SVT 2.

Det här är en suggestiv berättelse om en man som sakta glider in i ett psykiskt sjukdomstillstånd. Boken, som är skriven av Marie Hermansson, ligger till underlag för TV-serien med samma namn som SVT visar under fyra söndagar.

Huvudpersonen heter Fredrik. Han har ett högt uppsatt jobb inom kommunen och är lyckligt gift med en framgångsrik konstnär. Han är även far till två små barn - en pojke och en flicka. Familjen finner sitt drömhus där de flyttar in och lyckan ler mot dem.
Det är nu Kwådd gör sitt intrång i familjen. Kwådd som påstår att han faktiskt bor i huset han också. Han bor i utrymmet under trappan. Kwådd är en kort manlig karaktär som stinker och är ohälsosamt skitig. Kwådd utför handlingar som Fredrik senare beskylls för att ha gjort. Det problematiska är att det endast är Fredrik som kan se Kwådd.

Missa inte denna gastkramande skräckberättelse om Fredrik som sakta dras allt djupare ner i sitt sjukdomstillstånd samtidigt som han glider längre och längre bort från sin älskade familj. Vågar du inte se TV-serien - läs boken - den finns att låna på biblioteket!
/Anna-Karin

tisdag 15 september 2009

Dick Francis

Ibland vill man bli helt överraskad av det man läser och ibland vill man känna igen det man läser. I alla fall känner jag så och när jag vill känna igen mig, då läser jag en deckare av Dick Francis.

Dick Francis föddes 1920 i Wales och började tidigt arbeta med med hästar. Under andra världskriget tjänstgjorde han som pilot i Royal Air Force och efter kriget inledde han en mycket framgångsrik karriär som jockey. 1957 drog Francis sig tillbaka som jockey och började istället skriva böcker. 1962 kom den första deckaren (Dödssäkert) och sen har det blivit ungefär en om året. Genom åren har Francis författarskap stadigt stigit i anseende och han har vunnit Edgarpriset hela tre gånger.

Det som utmärker Francis böcker är självklart de välskrivna deckargåtorna, men också hans känsla för detaljer. Han skriver inte i serier (även om samma huvudperson kan återkomma), utan fristående historier. Men en detalj som alltid finns med, är kopplingen till hästkapplöpningsvärlden. Den kan vara väldigt avlägsen (en kusins ingifta fasters inneboendes pojkvän äger en häst) eller väldigt direkt (huvudpersonen är jockey), men den finns där alltid.

En överraskande sida av Francis författarskap, är att hans hustru Mary var en väldigt aktiv partner i skrivandet. Det var hon som i mycket planlade böckerna och gjorde det mesta av grundforskningen. Mary  var dock aldrig intresserad av att stå i rampljuset och tyckte böckerna vann trovärdighet av att bara en ett manligt författarnamn. Idag skriver Francis sina böcker tillsammans med sin yngste son Felix.

Den senaste Dick Francis boken utkom i Storbritannien nu i september i år och heter Even Money.

/Marie

måndag 14 september 2009

Gäst från verksmaheten: Kultur dag och natt

På lördag är det dags igen för Katrineholms Kulturnatt! Det som är lite annorlunda i år, är att dagen är delad i två block; kl. 11 - 15 och kl. 18 - 23. Men precis som vanligt finns det massor av spännande kulturinslag att frossa i!


Hela programmet finns att ladda ner HÄR, men som ett litet smakrpov kan nämnas att i Kulturhuset Ängeln kan man under Kulturnatten bland annat besöka Rekordverkstaden, gå på barnmusik konsert med Jojje Wadenius, botanisera på bokloppisen, lyssna på lettisk musik och se salsadans.

Men det händer saker på andra ställen i staden också! Bland annat är det  jazzkonsert på Villa Sandhem, Katrineholms Kammarkör framträder på olika platser, Kulturskolan har kultustafett och i Godsmagasinet visar VSK delar av sina samlingar.

Vi ses!

/Marie

torsdag 10 september 2009

Poetry slam -- poesi som slammrar och låter

Ikväll har Kulturhuset Ängeln den stora äran att få presentera estradpoeten Olivia Bergdahl, som står på scenen i caféet kl. 19. Olivia Bergdahl har bland annat tävlat i poetry slam och vann SM 2007. Tävlat, undrar du, i poesi? Ja, poetry slam är just en turnering i estradpoesi, som skapades av den amerikanska poeten Marc Smith. Den första tävlingen arrangerades 1986, på en jazzklubb i Chicago och 1995 introducerades koncepetet i Sverige.

Tävla kan man göra i lag eller individuellt. Reglerna anger att dikterna ska vara originaltexter, som framförs av poeten själv utan någon form av rekvisita. Varje uppträdande har tre minuter till förfogande och tidsövertramp ger minuspoäng. Bedömningen görs av jurygrupper med frivilliga från publiken, som delar ut poäng för text och framträdande. På Poetry slam Sverige hittar du alla orter med tävlingar (bland annat Eskilstuna, Örebro och Norrköping), tidigare vinnare, intervjuer, tips och nyheter.

Eftersom poesin är skriven för scenen är den ofta rapp och inte sällan humoristisk. Ett uttrycksfullt kroppsspråk, rytm och röstläge förstärker orden. Poetry slam är poesins rock’n’roll – den gnyr, skränar och låter, vill ut ur läskammaren och möta sin publik.

Några poetry slam-poeter som du kanske redan känner till är Bob Hansson, Daniel Boyacioglu och Emil Jensen. Bob Hanssons och Daniel Boyacioglus diktsamlingar har vi här på biblioteket och av Emil Jensen kan du hitta en liveinspelning: Mellansnack. På biblioteket kan du också låna Slam!: handbok för estradpoeter (2000). Den kan du även läsa som PDF-fil på skärmen.

Men poetry slam är ju till för att upplevas, inte läsas:





/Sara Britta

onsdag 9 september 2009

Boktips som musiktips

Jag kom att tänka på Boktipset häromveckan, det gamla barnprogrammet på 5-10 minuter som gick i början av 80-talet. Stefan Mählkvist satt och presenterade en ny barnbok som man sedan kunde knalla ner till det lokala biblioteket och läsa eller beställa- i bästa fall; ibland såg personalen bara ut som fågelholkar.
Nåväl, det som gjorde att jag blev lite nostalgisk var en låt som spelades på radion- The Swimming Song med Loudon Wainwright III. Det är nämligen boktipsets signatur, fast då med nynnande:  ni na-ni na- ni na na etc.
Wainwright var en av frontfigurerna på folkrockscenen i början av 70-talet och 1973 släpptes skivan Attempted moustache på vilken the Swimming Song är med. Tyvärr finns inte denna skiva i bibliotekets utbud men däremot har vi Last Man on Earth från 2001 där en medelålders man tar upp tankar om livet som just medelålders- en ganska stillsam skiva som är väl värd att lyssnas på.
Se där, en alldeles logisk koppling mellan musik och litteratur!

/Krister

Korsord

En del anser det vara fusk, för andra är det en självklarhet. Vad jag talar om? Jo, uppslagsböcker till hjälp vid korsordslösandet! Visst är det en utmaning att klara så mycket som möjligt själv, men ibland kan man behöva lite hjälp. På biblioteket har vi mängder utav bra korsorshjälpböcker:

- NE (Nationalencyklopedin)
- Korsordslexikon
- Citatlexikon
- Synonymböcker
- Ordböcker
- Baklängesordbok
- Årsböcker
- Författarlexikon 

Sitter man vid en dator finns det också en hel del bra hjälpverktyg. Du kan till exempel slå i NE och Svenska akademiens ordlista på nätet och via google kan du få hjälp att översätta ord. Det nätbaserade encyklopedin Wikipedia innehåller också en massa användbart och på bibliotek.se kan du leta efter författare och titlar. Hos Kryssakuten, Korsodshjälpen och Korsordslösaren kan du få förslag på ord där du har en del av bokstäverna.

På nätet kan du också lösa korsord. Testa till exempel Webbkryss, Aftonbladets korsord, Ordbruket, NEs och Harrys korsord. Man fyller i rutorna direkt på skärmen och sen är det enkelt att skicka in de färdiga lösningarna! På flera av sidorna finns också möjligheten att skriva ut korsorden, om du inte vill lösa på daotrn.

Kanske har du okså funderat på att göra egna korsord på datorn? Hos Uffes korsord finns tips och hjälp och hos PC för alla kan du ladda ner ett gratisprogram för korsordsskapande.

Lycka till!

/Marie

måndag 7 september 2009

Johann Sebastian Bach

Green Day, Metallica , Tokio Hotel och alla de andra, visst är de bra. Men ibland är det inte det jag vill lyssna på, utan klassisk musik. Stor symfoniorkester i fullt drag eller enstaka instrument var för sig eller tillsammans. Det finns mycket att välja mellan, men en av mina favoriter är Johann Sebastian Bach.


Denne oerhört produktive man levde 1685 – 1750 i Tyskland och arbetade under sitt liv som stadsorganist, hovorganist, konsertmästare, hovkapellmästare och kantor på den ansedda Thomasskolan. Bach skrev både kyrkliga och världsliga verk. Han skrev både instrumentala verk och verk med sång. Han skrev musik på beställning, musik i undervisningssyfte och rent ideella verk, som inte har någon handledning hur de ska spelas.

Bland alla dessa verk har jag fastnat för Bachs fugor för orgel. En fuga är en komposition med två eller fler stämmor, som spelar variationer på samma melodi. Till synes enkla melodier men de blir mäktiga på orgel! En annan favorit är Bachs Brandenburgkonserter. Sex verk för full orkester, men som innehåller flera solon för olika instrument. De har en positiv ton och jag blir alltid glad när jag hör dem.


/Marie

torsdag 3 september 2009

Ord, fler ord och deras betydelser



När jag läser texter på engelska dyker det inte sällan upp ord som jag inte vet vad de betyder, och när jag skriver på svenska hittar jag ibland inte det där rätta ordet, som beskriver precis vad jag vill ha sagt. Ofta har jag inte heller någon ordbok eller något lexikon i närheten. Då är det tur att det mesta går att hitta på Internet! Här kommer några av mina tips på guldgruvor fyllda med ord, ord och ännu fler ord:


  • Lexin erbjuder lexikon till och från svenska och femton andra språk -- till exempel engelska, arabiska, finska, persiska, ryska och somaliska.
  • Nordstedt bjuder på gratis sökning i sitt engelsk-svenska/svensk-engelska lexikon.
  • NE.se är ett uppslagsverk som du kommer åt här ifrån biblioteket, men även när du sitter hemma har du tillgång till både en svensk, och en engelsk ordbok.
  • Synonymer.se bygger på Göran Walters populära synonymordbok och ger förslag på ord med lika betydelse på såväl svenska, som engelska.

/Sara Britta

Rennie Airths deckartrilogi


I Januari 2001 läste jag Rennie Airths Mörkrets flod, och vilken läsupplevelse det var! Året är 1929 och i en sömnig del av England mördas en hel familj. Det brutala brottet sänder chockvågor genom samhället och Madden som är ansvarig polis, inser snart att det är en synnerligen beräknande och kall mördare man har att göra med. Högt uppsatta inom Yarden ger dock inte mycket för Maddens teorier och han får kämpa för det han tror på för att kunna ta fast den skyldige. 

Som sagt, det var en verklig läsupplevelse och därför blev jag extra glad när jag i November 2006 såg att Airth hade givit ut en ny bok. Den heter Blodröd våg och utspelar 10 år efter Mörkrets flod. Här har Madden slutat inom polisen och driver ett lantbruk. Men när en liten flicka försvinner i samma grevskap, dras Madden in i utredningen. Desto längre utredningen pågår, desto säkrare blir Madden på att gärningsmannen har dödat förut. Men han har svårt att få gehör för sina teorier.

Nu i Augusti i år har jag läst den tredje och avslutande boken om Madden, Vinterdöd. Det är i slutskedet av andra världskriget och 20 år sedan första boken. Madden är lycklig med sin familj och driver fortfarande lantbruk. Men när den unga polska kvinna som har arbetat hos dem mördas under ett besök i London, dras han in i utredningen. Mordet är synnerligen kallt och professionellt utfört och både Madden och de som utreder mordet har svårt att förstå varför den unga kvinnan har mördats. Snart visar dock olika ledtrådar att de har att göra med en synnerligen känslokall yrkesmördare, och det verkar som om han håller på att än en gång sopa igen spåren efter sig. Kommer de att hitta honom innan han försvinner igen?

Jag gillar verkligen Rennie Airths berättarspråk. Tillsammans med det lugna tempot och de välkomponerade karaktärerna, skapar det en medryckande historia som du bara inte kan lägga ifrån dig förrän den är slut!

/Marie

onsdag 2 september 2009

Digital läsning

Jan Guillou har vid något tillfälle uttalat sig positiv till att läsa bok på skärm eftersom han då inte behöver störa sin sambo med att ha läslampan tänd. E-bokläsarens skärm ger ifrån sig ett svagt och behagligt sken.
De senaste tio åren har det talats en del om e-bokens genombrott och olika aktörer har producerat läsplattor med skiftande framgång. Amazon.com lanserade 2007 Amazon Kindle i USA och våren 2009 har en uppdatering skett i Kindle DX som har en större skärm och är bättre anpassad för den som vill läsa tidningstext. På USA-marknaden ges det ut ett stort antal böcker och tidskrifter i elektroniskt format. Apple har på Europamarknaden lanserat applicationen Stanza som man kan använda i sin iPhone. På den svenska marknaden börjar förlagen göra sig redo för ökad försäljning av e-böcker. En del tror att e-bokens verkliga genombrott på den svenska bokmarknaden kommer under hösten 2009 och våren 2010. Tidigare har det mest varit facklitteratur som givits ut i elektroniskt format men romanerna är på frammarsch. Varför inte läsa en av Jan Guillous böcker som e-bok? Sök i bibliotekets katalog och du finner flera av hans titlar som e-bok.
/Anna-Karin

tisdag 1 september 2009

Böcker som film

Jag tycker att det är roligt när böcker skrivs om till manus för vita duken. Visst kan man irritera sig på saker som tagits bort eller gjorts om, men det är även spännande att se om karaktärerna ser ut som man tänkt sig. Sedan är det ju självklart olika från fall till fall hur bra filmmakarna har lyckats. Djävulen bär Prada av Lauren Weisberger, tyckte jag till och med var bättre som film än som bok! Medan boken kändes allmänt färglös, var filmen riktigt underhållande, till stor del tack vare bra skådespel genom Meryl Streep och Anne Hathaway.

Djävulen bär Prada är dock ett undantag, för i regel tycker jag allt att böckerna är bättre än filmerna. Harry Potter är ett bra exempel på det. I filmerna ligger mycket fokus på avancerade specialeffekter och skådespeleriet är ofta ojämnt. Dessutom är mycket omgjort och borttaget som både har betydelse för framtida händelser och som gör böckerna speciella. Jag tycker helt enkelt att böckerna är fantasiska med sin stämning och alla finurliga detaljer, och det är helt enkelt något som inte har lyckats att överföras till filmens värld.

2010 kommer en mycket populär bok som film, Snabba Cash av Jens Lapidius. Nu har trailern kommit, och jag tycker att det ser mycket lovande ut!

/Lisa