fredag 12 oktober 2012

Katrineholm för länge sedan


Entrén till Folkets park vid Sveavägen (bilden är från Sörmlands Museum)

Är det någon som har missat Katrineholms-Kurirens artikelserie om gamla Katrineholmsbilder? Det är kommunarkivets Lena Andersson och Roland Blomkvist som presenterar en bild med historia varje lördag i tidningen. Det är roligt och superintressant tycker jag, man får en helt anna bild av hur stan har sett ut och hur mycket som har rivits och förändrats under årens lopp.

Under en hyllstädning här på biblioteket hittades en gammal vhs-film som visade sig innehålla en inspelning från ca 1926 av någon som hette R. Sandin. (för man får väl anta att den mannen inte är i livet längre?) Själva filmen heter Katrineholms journal och är ett hopklipp av olika filmade miljöer i stan där människor rör sig. Man får se filmsnuttar från Stora Torget, Smedjegatan, Kullagerfabriken, Vattentornet, Stadshuset, Barnens Dag-paraden och en konsert i Folket Park. Och vilket folkmyller det är! Man skulle kunna tro att det bodde mycket mer människor här på den tiden än vad det gör nu. Det är tydligt att folk gick man ur huse så fort det hände något.

I alla fall finns den filmen nu överförd till DVD och går att låna här på biblioteket för alla som vill förflytta sig nästan 100 år bakåt i tiden. Det går kanske till och med att känna igen någon släklting för den som har sina rötter i den här trakten och Barnens Dag-paraden är fantastisk!

/Laine

2 kommentarer:

  1. Hej Laine, Det låter jätteintressant. Går det att lägga ut den filmen på Youtube?

    Hälsningar Lena

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Lena!
      Laine, Victoria och jag har kollat men vi är inte helt säkra på rättigheterna. Filmen finns heller inte i något större arkiv. Därför får vi nog hänvisa till att låna DVDn här på biblioteket :)

      /Marie

      Radera