tisdag 30 oktober 2012

ÅRSTA SLOTT – en kulturskatt i Haninge


Årsta slott? Är inte det i Stockholm? Jovisst, det är helt riktig men Årsta slott ligger på Södertörn som ju tillhör landskapet Sörmland. Boken om Årsta slott är en läsvärd liten beskrivning om slottet skriven Gunilla Stenqvist och Gunnel Furuland samt utgiven av Årstasällskapet för Fredrika Bremer studier. Det kan här var på sin plats att Årsta slott inte ska förväxlas med Årsta gård där ”Årstafrun” Märta Helena Reenstierna skrev sin Årstadagbok.

Årsta slotts nuvarande huvudbyggnad, en tvåvånings stenbyggnad, uppfördes 1660-1667 av Claes Hansson Bielkenstierna. Eventuellt är arkitekten bakom byggnaden Erik Dahlberg, mannen bakom praktverket ”Suecia antiqua et hodierna”. Föregångare på plats fanns redan vid mitten av 1200-talet då gården tillhörde Tyska orden och i vilkas ägo den kom att vara till 1467. Deras huvudbyggnad kan ha legat under nuvarande byggnad och fungerat som ett uppbördscentrum.


Claes Hansson Bielkenstiernas blodfläckade dräkt. Foto: Nilz E. Åzelius Ur boken Årsta slott - en kulturskatt i Haninge

Årsta har genom åren haft många ägare vilket präglar framför allt dess interiör. Olika renoveringar genom århundradena har gått hårt åt huset. Det enda som idag återstår av den ursprungliga byggnaden är det unika trapphuset.

Till Årsta slott hör även som sig bör en mängd olika byggnader av diverse funktioner. Flyglarna (se senaste) uppfördes så sent som 1910, stallarna för tidigare ägares avelshingstar samt övriga byggnader som hörande till ett funktionellt lantbruk.

Landskapet runt omkring Årsta slott med otaliga byggnader vittnar om Årstas storlek och betydelse som herremansgods. Genom åren har gårdar, torp och statarlängor bebotts av alla de som haft sitt arbete på Årsta.

Genom åren har Årsta haft många ägare som satt sin prägel på slottet. Först på plats var ätten Bielkenstierna följd av Fleming. Från 1805 och fram till 1853 var Årsta i familjen Bremers ägo. Fredrika Bremer växte upp på Årsta och en del av boken handlar om Fredrika Bremer och hennes omfattande livsgärning som författare och idédebattör. Idag finns på Årsta en museivåning med Fredrika Bremerminnen.

Årsta slott ägs idag av Haninge kommun och är ett golfcentrum med 3 golfbanor och där slottet utgör restaurang och klubblokaler.

/P-O

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar