fredag 26 oktober 2012

Ny finsk grammatik


Vem var han egentligen? Mannen som vaknade upp på ett sjukhus i Trieste,Italien efter första världskriget. Han visste inte själv vem han var. Han hade tappat sitt språk och sin historia. Det som kunde avslöja hans identitet var två initialer på jackan, SK. Den finske läkaren på sjukhuset var dock säker på sin sak. Det var Sampo Karjalainen, en person som varit med om ett skeppshaveri och sedan aldrig hittats.

Så den förmodade Sampo får lära sig finska från grunden. Han lär sig grammatik och uttal och lär sig också finsk historia och kultur. Han skickas till Finland där han försöker söka sina rötter- letar föräldrar bland alla Karjalainen- som är många- i hans nyvunna fosterland. Men han kastas också in i ett blodigt inbördeskrig och ett krig mot ryssarna. Under tiden som striderna rasar kommer blir hans identitet klarlagd-och den är kanske inte vad man tror.

Boken är skriven i en fragmentarisk historieform. En del utgörs av Sampos dagboksanteckningar och brev till honom från andra; och en annan del av den finske läkarens kommentarer. Det är en historia om krig, kärlek och om vad som är en identitet.

Ny finsk grammatik (2012) är skriven av Diego Marani, italienare med kunskaper i finska. Boken har blivit prisbelönt i flera länder.

/Krister

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar