tisdag 2 oktober 2012

Upptäckter

Det finns en många böcker med lättläst fakta hos oss på biblioteket. Men förutom det du hittar på lättlästhyllan kan det ofta vara en god idé att börja sin läsning och informationssökning på barn- och ungdomsavdelningen. Här hittar man ofta böcker som är beskriver saker och ting på ett sätt som gör att man får en överblick och förstår det viktigaste. Vill man sedan gå ner mer på djupet i det man vill lära sig så kan man gå över till mer avancerade böcker och andra källor sedan.

Jag arbetar mycket med personer som ännu inte har lärt sig att använda datorer och internet. Du som läser den här bloggen är antagligen redan ganska inne i den digitala världen och då vet du att den är full av ord som kan vara svåra att förstå om man inte har fått lära sig dem innan. De här orden blir ju dessutom ständigt fler och fler och det är inte helt lätt att hänga med även för de som kan använda datorer och olika tjänster på internet. Men för den totala nybörjaren sprang jag härom dagen på en mycket bra bok att börja med, Snabel@ upptäcker sin bokstav heter den och är en bok som på ett mycket bra sätt beskriver saker som e-post, webben, datorvirus och olika teknisk utrustning som webbkamera, laptop, surfplatta, router och USB-minne.

När man har fått en grundlig genomgång (med bilder på alla sakerna) så känner man sig nog betydligt mer redo att ta sig an både datorer och kanske också någon lite svårare faktabok. Bästa stället att börja ta sig in i datorernas värld finns kanske på barnavdelningen och då ska man inte vara rädd att använda sig av den!

/Linda

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar