torsdag 28 juli 2011

Nostalgi

Boken Kom nu’rå! av Göran Everdahl är en riktig nostalgiskatt för oss som såg barntv på 70-, 80- och/eller 90-talet! Allt som visades finns inte med i Everdahls bok, för författaren har gjort ett personligt urval och tagit med det han själv minns. Eller helst vill glömma.


 Everdahl har delat in boken i 14 kapitel, som börjar från början på 50-talet med Sigges cirkus och Måndagsposten. Därefter följer bland annat Hjältedjur (Flipper, Lassie), Astrids minne (tv-produktionerna och filmerna på Astrid Lindgrens böcker har fått ett helt eget kapitel), Över järnridån (importer från forna sovjet och öststaterna; t.ex. John Blund, Drutten och Gena), Raffel och rys (Kullamannen, Kråkguldet) och Liv i luckan (julkalendrarna har fått ett eget kapitel).

Det är väldigt roligt att återse bekanta ansikten som Lillstrumpa och syster Yster, professor Balthazar, Fragglarna, Fem myror är fler än fyra elefanter, Hajk, Boktipset, Ebba och Didrik och Julstrul med Staffan och Bengt. Det blir som en tidsmaskin att bläddra i boken och visst är det konstigt att de bästa barnprogrammen [nästan] alltid sändes när man själv var liten??.... 

/Marie

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar