fredag 15 juli 2011

Peter Greenaway

Peter Greenaway är en egensinnig brittisk filmregissör som inte väjer för kontroversiella ämnen. Hans filmer innehåller ofta en blandning av makabra, erotiska och humoristiska inslag. I biblioteket fins en samlingsvolym: Peter Greenaway 4DVD Collection Innehållet utgörs av fyra mycket olika filmer:

Dränkta i nummerordning (Drowning by numbers, 1988) får sägas vara huvudnumret. Ett stundom lättsamt lustspel med allvarligare sidor på ett makabert tema. Cissie Colpits dränker sin otrogne make. Samtidigt inspirerar hon både dottern och dotterdottern att göra samma sak. Dock behöver de hjälp av stadens rättsläkare för att få igenom sina dåd. Det blir intriger kring tre samvetslösa kvinnor som får smak för saker utanför det lagliga. En viktig del i filmen är Michael Nymas otroliga musik som står väl på egna ben men förhöjer filmupplevelsen.

The Pillow book (1996) är en allvarligare film; ett erotiskt drama som utspelar sig i Ostasien. Huvudpersonen Nagiko minns med glädje hur hennes far skrev en födesedagshälsning på hennes ansikte när hon var ett litet barn.När hon blir äldre är hon besatt av kalligrafi och försöker hitta män som hon kan skriva på eller som vill skriva på henne. Hon får kontakt med ett förlag som ger ut hennes skrifter. Hon skickar budbärare och får ett kontrakt om 13 böcker. Men hennes motiv bakom detta är mycket annorlunda...

I Nightwatching (2007) har Greenaway gjort ett portätt av Rembrandt då han 1642 får i uppdrag att måla Nattvakten. Filmen blir ett humoristiskt äventyr där Rembrandts liv utgör en inspiration snarare än ett verkligt underlag för filmen.

Barnet från Mâcon (1993) utspelar sig i Italien på 1600-talet. i en by där alla kvinnor blivit sterila på grund av olika umbäranden föder en äldre kvinna en son. Enligt kyrkan är det en synd som ska bestraffas. Filmen blir ett ordentligt angrepp på religon och skrock och blir en intressant blandning av film och teater.

Utöver dessa Peter Greenaway- filmer kan även  den makabra Arkitektens mage (The Belly of an architect) från 1987 och Kocken, tjuven hans fru och dennes älskare (The Cook , the thief, his wife and her lover, 1989). Den sistnämnda är, liksom  Dränkta i nummerordning, med fantastisk musik av Michael Nyman

/Krister

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar