torsdag 7 juli 2011

Dorothy Sayers

Under mars månad i år, kunde man i vår barnblogg Bubblan i bibblan följa bok-utmaningen 30 dagar av böcker. Det är precis vad det låter som, under 30 dagar besvarar man förutbestämda frågor som handlar om böcker, författare och läsning. Jag tycker det är en rolig idé och har även last andra bloggar som gjort utmaningen (Bokhora, Bookbirds, Ensidatill, Boktagen, Bokslukarna).

Häromdagen kom jag att tänka på just denna bokutmaning och särskilt dag 15: Favourite male character. Vad var det då som fick mig att tänka i dessa banor? Jo, fyra av Dorothy Sayers titlar har äntligen kommit i nyutgivning och jag har alltid varit svag för hennes huvudperson Lord Peter Wimsey.


Dorothy Sayers har skrivit en rad romaner, pjäser, essäer och faktaböcker. Men det är nog främst hennes böcker om den kriminallösande aristokraten Lord Peter Wimsey hon är mest känd för i Sverige. Första boken (som också är hennes debutroman) kom redan 1923 och heter Lord Peters största affär. Det kom att bli 14 romaner och noveller om den karismatiske lorden.

Sayers detektivberättelser räknas som en av grundpelarna inom deckar genren och är fortfarande populära. Men de har varit svåra att få tag på, då de inte har tryckts i nya upplagor på ett tag. Därför känns det extra roligt att bokförlaget Albert Bonniers nu givit ut fyra av titlarna (Oskuld och arsenik, Drama kring en ung dansör, Kamratfesten, Lord Peters smekmånad) igen i en samlingsask.

Finns de inne på biblioteket? Titta här!

/Marie

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar