fredag 5 mars 2010

Gods och herresäten


Det finns ett särskilt skimmer kring adlighet och herrgårdsliv. Många med mig har älskat exempelvis Brideshead revisited/En förlorad värld av Evelyn Waugh i såväl roman- som TV-serieform (möjligen inte filmen dock). Ja, någonstans i själen är också jag en godsromantiker och kanske var det delvis därför som jag lockades att läsa journalisten Björn af Kleens Jorden de ärvde. Nu är detta inte alls någon vördnadsfull hyllning av adelsståndet - tvärtom är boken en stundtals tuff granskning av moderna lagar och praxis som har gynnat godsägarna såpass att de flesta i dag är långt ifrån den utsvultna fattigadel många tror. Af Kleen berättar om sina resor till godsen och möten med deras ägare, parallellt med bakgrund och egna reflektioner. Första delen ägnas i huvudsak åt fideikommisset; denna kvarleva från 1700-talet som låter äldsta sonen ärva i odelat bo (har du läst Jane Austen känner du väl till vad det handlar om). Andra delen ägnas i huvudsak åt de sentida skatteförändringar som har gynnat storgodsen.

Många av de omtalade godsen ligger inte oväntat i trakterna häromkring, så boken har stor lokalanknytning. Jag som utsocknes blir väldigt nyfiken alldeles oavsett de politiska aspekterna. Vad tycker du - vilka är de tjusigaste gårdarna häromkring?

/Sara Britta

2 kommentarer:

  1. Jag föredrar...

    http://tinyurl.com/y9pgeee

    http://tinyurl.com/ybkzzaf

    http://tinyurl.com/ye2ouou

    SvaraRadera
  2. Ja, det ser ju onekligen väldigt lockande ut. Speciellt efter denna långa vinter, som väl nu äntligen börjar ge med sig. Lite långt bort för en utflykt kanske...
    /Sara Britta

    SvaraRadera