måndag 8 mars 2010

Att hitta på biblioteket, del 1

Brukar du stå inne på biblioteket och undra hur du ska hitta vad du letar efter? Undrat hur böckerna egentligen är uppställda i hyllorna? Jag erkänner att systemet vi använder inte är superanvändarvänligt (det skapades av bibliotekarier, för bibliotekarier), men jag lovar, det finns faktiskt en viss logik i det hela.


En bra början är att veta att biblioteket [ofta] skiljer på vuxenlitteratur och barn- och ungdomslitteratur. Dessa två stora grupper är sedan delade i skönlitteratur (romaner och berättelser) och faktalitteratur.

Sedan kommer finliret. De flesta bibliotek i Sverige (även vi), använder sig av SAB-systemet. Det utgår från alfabetet och varje bokstav har blivit tilldelad ett ämnesområde. Inom varje ämnesområde finns det sedan underavdelningar, som också har bokstäver. Bokens innehåll översätts till en bokstavskombination, som du kan se längst ner på bokens rygg. I denna kombination finns bara en versal och det är den som bestämmer vilken hylla boken kommer att stå på.

En bra sak att veta är att ämnesområdet skönlitteratur har fått bokstaven H. Alla andra bokstäver är faktalitteratur.

På biblioteket finns oftast en stor tavla som visar vad de olika bokstävernas ämnesområden är. Vet du att du letar efter en kokbok, tittar du efter vilken bokstav som har ämnesområdet mat (Q). Vill du ha en bok om Danmark, tittar du efter bokstaven för geografi (N).

Tittar du i bibliotekskatalogen kan snabbt avgöra om det är en roman eller faktabok. Du ser på versalen vilken ämnesområde boken tillhör och då vilken hylla den står på. (Kom ihåg att romaner har versalen H!)


Kungliga Biblioteket och en rad universitetsbibliotek, kommer nästa år, att gå över till det sifferbaserade Dewey systemet. Hur detta kommer att påverka Katrineholms bibliotek och andra folkbibliotek, vet vi inte riktigt ännu. Du kan läsa mer om Deweyprojektet, på Kungliga Bibliotekets websidor.

/Marie

4 kommentarer:

  1. Gratis litteratur på internet?

    http://tinyurl.com/5wm637

    SvaraRadera
  2. Vilket bra tips! Den här listan förtjänar nästan ett eget inlägg. Jag hade personligen hört talas om ett par sidor - som Librivox och Gutenberg förstås - men det här var ju otroligt mycket mer.

    Här finns e-böcker att låna från biblioteket: http://www.elib.se/library/default.asp?lib=131

    /Sara Britta

    SvaraRadera
  3. Mer?

    Project Runeberg:
    http://runeberg.org/katalog.html

    SvaraRadera
  4. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera