torsdag 26 november 2009

Sara Paretsky


Under biblioteksutbildningen hade vi en kurs, där vi skulle läsa olika litterära genrer och sedan diskutera dessa. Min grupp läste biografier och reseskildringar. En av de andra grupperna läste deckare och när de sedan redovisade, pratade en av dem om en författare jag aldrig hade hört talas om förut, Sara Paretsky. Det var inga nådiga ord min kurskamrat hade att säga, men jag blev nyfiken. Jag har alltid läst mycket deckare och tänkte att ’så dålig kunde det väl ändå inte vara?’. Så nästa gång jag stod på biblioteket lånade jag en Paretsky bok för att testa. Det har jag aldrig ångrat!

Paretskys Vic Warshawski romaner utspelar sig i Chicago. Man får uppleva staden kanske inte från sin bästa sida, men spännande är det! I helgen läste jag den senaste romanen, Hardball.


I Hardball har Vic motvilligt åtagit sig uppdraget att leta efter Lamont Gadsden. Gadsden har varit försvunnen i mer än 40 år och spåret (om det någon gång funnits ett sådant), är iskallt. Vic följer upp de få ledtrådar hon har, men tycker inte själv att det leder någonstans. Samtidigt dyker hennes unga kusin Petra upp i stan och blir trots sin bubblande energi och personlighet, en god vän. När Petra försvinner efter ett inbrott, Vics privatdetektivarbete skulden av Petras föräldrar. Men det enda av sina fall som Vic har pratat med Petra om, är Gadsdens försvinnande. Hur kan ett så gammalt fall som hon inte kommit någonstans med, vara orsaken till Petras försvinnande? Vic inser att någon är beredd att göra vad som helst, för att få ha hemligheterna från det förflutna ifred.

Låna och prova en Paretskybok du också!


/Marie

1 kommentar:

  1. Tänk på att kommenterarerna inte får vara kränkande eller diskriminerande. Vi förbehåller oss rätten att ta bort olämpligt material.

    Remember that comments can't be offending or discriminating. We reserve the right to remove unsuitable material.

    /Marie

    SvaraRadera