onsdag 25 november 2009

Augustvinnare

Nomineringarna till Augustpriset presenterades i Oktober och i måndags var det dags för prisutdelning.


Pris för Årets svenska fackbok gick till Att överleva dagen, av Brutus Östling och Susanne Åkesson.
Nomineringstexten var:
Häpnadsväckande fågelfotografier av världsklass ledsagas följsamt av en kunnig, berättande text. Fjädrar, näbbar, vingar, ben och framför allt ögon träder oförtäckt fram och tjusar läsaren. En praktbok med högt mervärde.

Pris för Årets Svenska skönlitterära bok gick till De fattiga i Łódź av Steve Sem-Sandberg.
Nomineringstexten var:
Med denna kollektivroman tar sig Steve Sem-Sandberg an ett särskilt kapitel i det andra världskrigets annaler: det judiska ghettot i den polska staden Łódź väster om Warszawa, dess tillkomst, organisation och hjärtslitande villkor under nazistiskt överinseende. Det är en historia som berättas sedan alla tårar torkat, återgiven i en närmast torr och osentimental stil, en balansgång mellan fakta och fiktion som med utgångspunkt i (den autentiska) Ghettokrönikan 1941-44 tecknar en serie individuella öden med stark integritet, också när de sviktar eller sviker.

Pris för Årets svenska barn- och ungdomsbok gick till Skriv om och om igen av Ylva Karlsson, Katarina Kuick, Sara Lundberg och Lilian Bäckman.
Nomineringstexten var:
Äntligen! En faktabok som på allvar utmanar, inspirerar och ger hopp till alla som vill läsa och skriva. Författarna ger professionella verktyg och användbar kunskap som förmedlar oerhörd lust att själv skapa. En formfulländad källa till kreativitet.

Vill du läsa mer om vinnarna, kan du göra det i bland annat DN och Sydssvenskan. Självklart kan också låna böckerna hos oss på biblioteket, men du får kanske vara beredd att stå i kö. Dom är populära just nu!

/Marie

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar