måndag 9 november 2009

Namnforskning


Hylla Fc.03, det låter inte så spännande, eller hur? Men här finns alla böcker om namn samlade, både personnamn och ortsnamn Varför man heter vad man heter, det får man nog fråga sina föräldrar om. Men vad ens namn betyder, det kan man slå upp i olika böcker. Hör ditt namn till exempel ihop med andra namn? Har det någon särskild betydelse? Kanske vill man ha förslag och idéer till sina barn. På den här hyllan i biblioteket, finns flera titlar att titta i.

En annan intressant aspekt på det här med namn, är om det man heter påverkar den man är. Har du funderat på det? Det kan du läsa om i boken Man är vad man heter - av Charlotte Hagström.

På nätet finns många namnsidor, till exempel Svenska Namn där du kan söka efter betydelser men också se vad som är trendigt inom namn just nu. På Statistiska Centralbyråns webbplats kan du lätt ta reda på hur många personer i Sverige som använder ett namn.


Men namn är som sagt inte bara namn på personer, det är också namn på orter. Det finns en hel del böcker om ortsnamn i olika delar av Sverige. De olika ändelserna som är vanliga på mindre platsers namn, vad betyder de egentligen? En orts namn, har det någon koppling till något geografiskt fenomen?

Det här med namn, visst är det fascinerande?

/Marie

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar