måndag 23 november 2009

Last night of the Proms


Något jag försöker att komma ihåg att hålla utkik efter i TV-tablån varje höst, är SVTs program från Last night of the proms. I år missade jag programmet när det sändes och insåg inte förrän idag, att sista reprisen är på lördag. Vilken tur jag hade!

Last night of the proms, är den sista konserten i en serie klassiska konserter som hålls varje år under juli till september i London (mestadels i Royal Albert Hall). Traditionen startade 1895 av Robert Newman. Newmans idé var att attrahera den del av allmänheten som vanlightvis inte lyssnade på klassisk musik eller gick på konserter. Detta skulle göras genom att hålla konserter i en informell miljö (mat, dryck, rökning och promenering under konserten var tillåtet), med billiga biljettpriser och lättlyssnad musik. Prom är helt enkelt kort för promenade concert, dvs promenad konsert.


Det mest kända namnet förknippat med promenadkonserterna är kanske Henry Joseph Wood. Han var den förste dirigenten och kom att arbeta med projektet fram till sin död 1944.

Det allra mest kända fenomnet idag, är nog den allra sista konserten för säsongen, The last night of the Proms. Den direktsänds i brittisk TV och sänds sedan också i flera andra länder (t.ex. Sverige). Den här sista konserten är delad i två delar. I första hälften spelas olika klassiska stycken varje år och en gästartist deltar. Men det är den andra hälften av programmet som gör detta till en väldigt speciell upplevelse! Då står samma stycken på programmet år efter år, patriotiskt Brittiska stycken som Rule Brittania och nationalsången. Publiken deltar i programmet och dirigenten och orkestern är riktigt lekfulla. Bara genom TV-rutan är det en mäktig upplevelse och en dag skulle jag vilka delta på plats...

Glöm inte, lördag 28/11 kl 15.40 i SVT2!

/Marie

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar