onsdag 25 november 2009

Ät efter säsongNuförtiden importerar vi grönsaker och frukt från i stort sett hela världen. Således kan vi äta nästan vad som helst, året runt. Att de långväga transporterna har sitt pris, inte minst för klimatet, vet väl de flesta av oss innerst inne, men vanans makt är stor. Ett sätt att minska koldioxidutsläppen är att låta årstiderna styra menyn och därmed kunna köpa närproducerade grönsaker. Ett extra plus är att det ger anledning att testa nya, spännande grönsaker och recept.

Säsongskalendrar som visar vilka grönsaker och frukter som är aktuella kan du hitta lite varstans, bland annat i Den hemlige kocken av Mats-Eric Nilsson, Citybondens handbok av Henruk Francke och Kalf-Hansens ekologiska kök av Runde Kalf-Hansen. Den sistnämnda är dessutom en inspirerande receptsamling med tips på vad du kan laga av ingredienserna varje månad. På nätet hittar du en säsongsguide på webbplatsen Äkta vara, som drivs av några privatpersoner som intresserar sig för mat utan tillsatser. Här hittar du även Mats-Eric Nilssons blogg om "äkta mat".

Låt dig inte nedslås av att utbudet ser litet ut så här på vintern. En upptäcksfärd bland läckerheter som svartrot (bilden), palsternacka och jordärtskocka kan defintivt göra november mindre grå och trist.

Sitter du inne med några bra vinterrecept? Dela gärna med dig i kommentarerna!

/Sara Britta

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar