tisdag 2 april 2013

Ellery Queen


Som du sett här i bloggen och på bibliotekets facebooksida, har vi pratat om Påskekrim. Detta är en norsk tradition (och en mycket trevlig sådan!) och påsken är över för den här gången. Men, det är påsklov den här veckan och därför tänkte vi fortsätta på deckartemat lite till. Både på skyltarna inne i biblioteket och i inläggen här på bloggen.

Jag har försökt minnas vilken författare som var mitt första möte med deckargenren bland vuxenböckerna, men jag minns inte säkert. Ett ganska säkert kort borde vara Sir Arthur Conan Doyle, men en annan författare som dök upp ganska tidigt var Ellery Queen.

Bakom namet Ellery Queen fanns kusinerna Frederic Dannay (Daniel Nathan) och Manfred Bennington Lee (Manford Lepofsky), och det är också namnet på deras påhittade karaktär. Romanfiguren Ellery Queen är deckarförfattare och hjälper sin pappa (som är polis), att lösa knepiga mysterier. Böckerna följer pusseldeckartraditionen, med ledtrådar som jag som läsare kan använda för att själv lösa gåtan och en huvudperson som presenterar resultat och lösning i slutet av historien. 
Ellery Queen-böckerna gavs ut under mer än 40 år och karaktären Ellery Queen var inte statisk, utan förändrades under årens lopp och från bok till bok. Han blev oerhört populär och gjordes också som radio- och tvprogran och som film. Tyvärr kan det vara lite svårt att få tag i Ellery Queen-böckerna på biblioteket (jag brukar tänka att de blivit sönderlästa!) men de brukar dyka upp i pocket på antikvariaten. Kusinerna bakom böckerna blev oerhört framgångsrika och betydelsefulla för deckargenren i USA. De startade bland annat Ellery Queen Mystery Magazine, som fortfarande ges ut.

Vem var ditt första möte med deckargenren?

/Marie

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar