Det centrala i en deckarbok, det är ju brottet. Men, ibland så får jag som läsare även någonting mer med mig än en lösningen, när boken är färdigläst. Jag har fått en liten inblick i en kultur och verklighet som är helt annorlunda än min egen. Här har du en liten lista med några författare som skrev, eller skriver, sådana deckare:
Tony Hillerman (1925-2008), amerikansk författare med tyskt ursprung. Föddes i Oklahoma, gick på internatskola för indianer och fortsatte till universitet där han läste journalistik. Hillerman deltog i andra världskriget och skadades svårt, men fick flera tapperhetsutmärkelser. Både i privatlivet och i yrkeslivet var Hillerman en förkämpe för indianernas rättigheter. Hans första roman kom 1970 och det hann bli cirka 20 deckare under åren. Hillermans deckare utspelar sig på, i och kring olika indianreservat och förutom en spännande deckargåta får du som läsare också en spännande insikt i navajo-indianernas kultur.
Dick Francis (1920-2010), brittisk författare som även bodde i Florida. Han gick aldrig klart skolan, utan började arbeta med hästar. Efter andra världskriget arbetade Francis som jockey och hästsportjournalist. Första romanen var en biografi (1957), men sen blev det deckare (drygt 40 st). Francis deckare har alltid en anknytning till hästar, framför allt hästkapplöpning och det är verkligen en helt egen kultur.
Melanie McGrath, brittisk författarinna som flyttade runt mycket som barn. Hon studerade vid Oxford och har arbetat som bokförläggare. McGrath började skriva på heltid i slutet av tjugoårsåldern och har publicerat både faktaböcker och romaner. Karaktärer från hennes romaner kommer från en liten ö utanför Grönlands sydvästkust och förutom deckarintrigen ger böckerna en glimt av inuiternas kultur. Den krockar ganska rejält med den västerländska livsstil Danmark fört med sig till ön.
Tarquin Hall (1969-), brittisk författare som bott i flera olika länder. Hall skriver både fakta och romaner. Det är hans deckarserie med indiske privatdetektiven Vish Puri som tar med läsaren på en resa in i en annan kultur, det myllrade kryddstarka Indien.
Diane Wei Liang (1966-), kinesisk författare som nu bor i London. Stora delar av sin uppväxt tillbringade Liang och hennes familj i arbetsläger. Liang deltog i studentrevolutionen, fick sedan fly landet och studerade i USA. Första boken om privatdetektiven Mei Wang kom 2001 (på svenska 2007). Mei Wang arbetar i ett väldigt korrupt och byråkratisk Kina, några år efter studentrevolutionen. Böckerna ger en fascinerande inblick i en stor annorlunda kultur.
Vad har du läst för deckare med andra kulturer?
/Marie
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar