tisdag 30 oktober 2012

ÅRSTA SLOTT – en kulturskatt i Haninge


Årsta slott? Är inte det i Stockholm? Jovisst, det är helt riktig men Årsta slott ligger på Södertörn som ju tillhör landskapet Sörmland. Boken om Årsta slott är en läsvärd liten beskrivning om slottet skriven Gunilla Stenqvist och Gunnel Furuland samt utgiven av Årstasällskapet för Fredrika Bremer studier. Det kan här var på sin plats att Årsta slott inte ska förväxlas med Årsta gård där ”Årstafrun” Märta Helena Reenstierna skrev sin Årstadagbok.

Årsta slotts nuvarande huvudbyggnad, en tvåvånings stenbyggnad, uppfördes 1660-1667 av Claes Hansson Bielkenstierna. Eventuellt är arkitekten bakom byggnaden Erik Dahlberg, mannen bakom praktverket ”Suecia antiqua et hodierna”. Föregångare på plats fanns redan vid mitten av 1200-talet då gården tillhörde Tyska orden och i vilkas ägo den kom att vara till 1467. Deras huvudbyggnad kan ha legat under nuvarande byggnad och fungerat som ett uppbördscentrum.


Claes Hansson Bielkenstiernas blodfläckade dräkt. Foto: Nilz E. Åzelius Ur boken Årsta slott - en kulturskatt i Haninge

Årsta har genom åren haft många ägare vilket präglar framför allt dess interiör. Olika renoveringar genom århundradena har gått hårt åt huset. Det enda som idag återstår av den ursprungliga byggnaden är det unika trapphuset.

Till Årsta slott hör även som sig bör en mängd olika byggnader av diverse funktioner. Flyglarna (se senaste) uppfördes så sent som 1910, stallarna för tidigare ägares avelshingstar samt övriga byggnader som hörande till ett funktionellt lantbruk.

Landskapet runt omkring Årsta slott med otaliga byggnader vittnar om Årstas storlek och betydelse som herremansgods. Genom åren har gårdar, torp och statarlängor bebotts av alla de som haft sitt arbete på Årsta.

Genom åren har Årsta haft många ägare som satt sin prägel på slottet. Först på plats var ätten Bielkenstierna följd av Fleming. Från 1805 och fram till 1853 var Årsta i familjen Bremers ägo. Fredrika Bremer växte upp på Årsta och en del av boken handlar om Fredrika Bremer och hennes omfattande livsgärning som författare och idédebattör. Idag finns på Årsta en museivåning med Fredrika Bremerminnen.

Årsta slott ägs idag av Haninge kommun och är ett golfcentrum med 3 golfbanor och där slottet utgör restaurang och klubblokaler.

/P-O

Augustpriset och tävling!


I måndags förra veckan tillkännagavs årets Augustnominerade. Augustpriset skapades av Svenska Förläggareföreningen 1989 och är Sveriges största litterära pris. Det är döpt efter författaren August Strindberg och ska belöna och sätta fokus på de bästa nyutkomna böckerna varje år. Priset delas ut i tre kategorier och de nominerade i år är:

Årets svenska skönlitterära bok:
En storm kom från paradiset, av Johannes Anyuru
Ingenbarnsland, av Eija Hetekivi Olsson
Sång till den storm som ska komma, av Peter Fröberg Idling
Springa med åror, av Cilla Naumann
Ett kort uppehåll på vägen från Auschwitz, av Göran Rosenberg
Medealand och andra pjäser, av Sara Stridsberg
Årets svenska fackbok:
Den enda könet. Varför du är förförd av den ekonomiske mannen och hur det förstör ditt liv och världsekonomin, av Katrine Kielos
Ur regnskogens skugga. Daniel Rolander och resan till Surinam, av James Dobreff, Arne Jönsson och Helene Schmitz
Det står ett rum och väntar på dig…. Berättelsen om Raoul Wallenberg, av Ingrid Carlberg
Den amerikanska högern, Republikanernas revolution och USA:s framtid, av Martin Gelin
Jag är Zlatan Ibrahimovic. Min historia, av Zlatan Ibrahimovic och David Lagercrantz
Sanningens vägar. Anne Charlotte Lefflers liv och dikt, av Monica Lauritzen
Årets svenska barn- och ungdomsbok:
Only väg is upp, av Emmy Abrahamson
Jag blundar och önskar mig något, av Moa-Lina Croall
Jag älskar Manne, av Pia Lindenbaum
Elin under havet, av Sofia Malmberg
Jag är världen, Mårten Melin
A B C å allt om D, av Nina Ulmaja

Som vanligt finns det en skylt på biblioteket där man kan se framsidorna på alla de nominerade böckerna. Har man tur finns det även en bok inne att låna!


Nytt för i år är att vi även har en Augustpris-tävling. På en lapp skriver du ner vem du tror vinner sin kategori och om du har rätt, vinner du en August Strindberg inspirerad bok. Information om nomineringarna och tävlingen hittar du på ena sidan av skylten:


Du måste lämna din gissningen senast den 25 november och du gör det i den röda brevlådan på andra sidan skylten:

Augustprisvinnarna avslöjas måndagen den 26 november och vinnarna i vår tävling under samma vecka.

Lycka till!

/Marie

fredag 26 oktober 2012

Ny finsk grammatik


Vem var han egentligen? Mannen som vaknade upp på ett sjukhus i Trieste,Italien efter första världskriget. Han visste inte själv vem han var. Han hade tappat sitt språk och sin historia. Det som kunde avslöja hans identitet var två initialer på jackan, SK. Den finske läkaren på sjukhuset var dock säker på sin sak. Det var Sampo Karjalainen, en person som varit med om ett skeppshaveri och sedan aldrig hittats.

Så den förmodade Sampo får lära sig finska från grunden. Han lär sig grammatik och uttal och lär sig också finsk historia och kultur. Han skickas till Finland där han försöker söka sina rötter- letar föräldrar bland alla Karjalainen- som är många- i hans nyvunna fosterland. Men han kastas också in i ett blodigt inbördeskrig och ett krig mot ryssarna. Under tiden som striderna rasar kommer blir hans identitet klarlagd-och den är kanske inte vad man tror.

Boken är skriven i en fragmentarisk historieform. En del utgörs av Sampos dagboksanteckningar och brev till honom från andra; och en annan del av den finske läkarens kommentarer. Det är en historia om krig, kärlek och om vad som är en identitet.

Ny finsk grammatik (2012) är skriven av Diego Marani, italienare med kunskaper i finska. Boken har blivit prisbelönt i flera länder.

/Krister

fredag 19 oktober 2012

Mer Katrineholmsfilm!


Se filmen


Marsjömålet som journalfilm!

Marsjödramat är ett av förra seklets mest uppmärksammade rättsfall där smeden Emil Larsson blev dömd till fängelse och ett stort skadestånd till sin antagonist slaktaren Gustafsson som tillsammans med några kumpaner bestämt sig för att klå upp Sme-Emil. Folk var dock övertygade om att Emil var oskyldigt dömd och en riksomfattande kampanj startade för att få till stånd en resning i målet. Trots resningen fick man aldrig veta om rätt hade skipats eller inte och Emil ägnade resten av sitt liv åt att försöka bevisa sin oskuld.

Filmen finns tillgänlig i Filmarkivet och det är Katrineholms Tingshus som är skådeplatsen för Marsjömålet. Dramats huvudperson - Emil Larson "Sme-Emil" med advokat Hugo Lindberg finns med liksom advokat Van der Velde med sin klient slaktare Gustafsson.  Albert Engström är intresserad av målet och finns på plats. Denna stumfilm visas med ny musik av Matti Bye. Se filmen

Läs gärna också Slaktarns öga av Håkan Boström eller
Marsjömannen av Carl Olof Bernhardsson eller
Sanningen om Marsjö-dramat av Emil Larsson (Sme-Emil) eller
Marsjömålet (tidningsartiklar samlade ur bl a Katrineholms-kuriren, Dagens Nyheter mfl tidningar)
alla böckerna finns såklart att låna i Sörmlandsrummet på Kulturhuset Ängeln!

/Laine

torsdag 18 oktober 2012

Ett friskare Katrineholm!

Vi kunde inte låta bli. Redan idag på lunchen började peppen inför morgondagens event Dansa - luncha! vilket resulterade i en musikspellista på temat.



Dessutom har vi denna vecka laddat upp med böcker för friskare hälsa och hälsosammare livsstil på vår "hälsovägg". Vill du förändra dina matvanor? Kanske en bok om Raw food kan inspirera dig. Är du mycket stillasittande om dagarna? Då kanske en bok om smygträning för stillasittare är rätta läsningen.

Photo: Under den här veckan pågår kampanjen Ett friskare Sverige. Programmet för vad som händer i Katrineholm under veckan hittar du här: http://katrineholm.se/Om-kommunen/Press-och-nyheter/Nyheter/Nyhetslista1/Ett-friskare-Katrineholm/

På vår "hälsovägg" hittar du exempel på böcker som kan inspirera dig till en mer hälsosam livsstil, allt från Raw food till smygträning för stillasittare.

Titta in och låt dig inspireras!

Vi ses imorgon klockan 12:00!

/Victoria

PS. Läs Lunch Beat-manifestet om du vill veta mer om att dansa på lunchen!

onsdag 17 oktober 2012

Dansa - luncha! på Kulturhuset Ängeln nu på fredag

För tredje året i rad hakar Katrineholms kommun på kampanjen Ett friskare Sverige. Kampanjen pågår under denna vecka (alltså 15 till 21 oktober) och handlar om att uppmuntra goda matvanor och fysisk aktivitet.

Logotyp ett för friskare Sverige

Ung Kultur och Fritid tillsammans med Kulturhuset Ängeln bjuder som en del av kampanjen in till Dansa - luncha! på fredag klockan 12:00

Kom och dansa med oss! Det blir skönt party redan på lunchen när DJ Uptight spelar hitsen från åttiotalet fram till idag.


/Victoria

måndag 15 oktober 2012

Författarfrukost

Vi har haft författarcafé på biblioteket i många år och hittills har det varit ett kvällsevenemang efter biblioteket har stängt. I år ville vi testa något nytt! Istället för författare och kvällsfika, blir det författare och frukost när Helena von Zweigbergk kommer hit. Lördagen den 27 oktober kl. 10 är det dags, biljettes säljs t.o.m den 25 oktober i informationsdisken på biblioteket och kostar 120 kronor.

(Foto:Gunvor Alexandersson. Forflex)

Kanske minns du Helena von Zweigbergk från radion på 90-talet, där hon satt i panelen till programmet Spanarna. Romandebuten skedde 2001 med deckaren Det gud inte såg, som blev en succé. Sedan dess har det blivit åtta romaner till, både deckare och relationsromaner. Vid författarbesöket i Katrineholm, ligger fokus på just människors relationer och utgår från författarens senaste roman, Anna och Mats bor inte här längre.


I Anna och Mats bor inte här längre, får man fortsätta att följa familjen från Ur vulkanens mun - en familj där de vuxnas relation knakar och skilsmässan blivit ett faktum. De två barnen växlar boende och föräldrarna försöker få det nya livet att fungera.

Välkommen hit!

/Marie

fredag 12 oktober 2012

Katrineholm för länge sedan


Entrén till Folkets park vid Sveavägen (bilden är från Sörmlands Museum)

Är det någon som har missat Katrineholms-Kurirens artikelserie om gamla Katrineholmsbilder? Det är kommunarkivets Lena Andersson och Roland Blomkvist som presenterar en bild med historia varje lördag i tidningen. Det är roligt och superintressant tycker jag, man får en helt anna bild av hur stan har sett ut och hur mycket som har rivits och förändrats under årens lopp.

Under en hyllstädning här på biblioteket hittades en gammal vhs-film som visade sig innehålla en inspelning från ca 1926 av någon som hette R. Sandin. (för man får väl anta att den mannen inte är i livet längre?) Själva filmen heter Katrineholms journal och är ett hopklipp av olika filmade miljöer i stan där människor rör sig. Man får se filmsnuttar från Stora Torget, Smedjegatan, Kullagerfabriken, Vattentornet, Stadshuset, Barnens Dag-paraden och en konsert i Folket Park. Och vilket folkmyller det är! Man skulle kunna tro att det bodde mycket mer människor här på den tiden än vad det gör nu. Det är tydligt att folk gick man ur huse så fort det hände något.

I alla fall finns den filmen nu överförd till DVD och går att låna här på biblioteket för alla som vill förflytta sig nästan 100 år bakåt i tiden. Det går kanske till och med att känna igen någon släklting för den som har sina rötter i den här trakten och Barnens Dag-paraden är fantastisk!

/Laine

fredag 5 oktober 2012

Folklig tradition


Att skriva lätt kan vara mycket svårt. Att skriva intresseväckande likaså. En som lyckas väldigt bra är Per Gustavsson I honom har vi en historiskt bevandrad person som nyttjats flitigt av LL-förlaget. Han går gärna djupt ner i folkliga traditioner och berättelser och gräver fram intressanta skrönor. Den öppna gylfen: moderna vandringshistorier kom 2003 och består av ett antal humoristiska händelser eller icke-händelser. Läs t.ex om kvinnan som började äta på sin chokladask varpå en okänd man sätter sig bredvid och äter av den han med. När asken är slut går han och hämtar en tårtbit och hon bestämmer sig för att hämnas. Vad som händer sedan är kanske bekant för en del. Annars får man det något oväntade slutet här. Ytterligare 30 vandringssägner är med, alla  på lättläst svenska.

Förra året kom så boken Kloka kvinnor och finurliga flickor - även den utgiven på LL-förlaget. Här får man sig till livs ett bra stycke kvinnohistoria. Det är burleska och ibland vågade historier presentrade på ett lättläst men färgstarkt språk. Bland författarens övriga böcker märks När djävulen hoppade från kyrktornet: sanna berättelser(1999) och Läskiga vidunder och sällsamma djur (2008)

/Krister

torsdag 4 oktober 2012

Läs en talbok

Det går att läsa böcker på många sätt. Läsa, lyssna eller både läsa och lyssna på böcker. På så sätt blir böcker tillgängligt för många människor. 

Talböcker är inlästa böcker som man lyssnar på. De kallas ofta Daisy. Om man har en läsnedsättning kan man låna talböcker från biblioteket. Alla som har svårt att läsa tryckt text har rätt att låna talböcker.

 
Såhär ser det ut i biblioteket under Europeiska Dyslexiveckan 1-7 oktober.

Det går att ladda ner talböcker hemma själv. Då kan man också lyssna på böcker i sin mobil via appen Daisy Reader. För att kunna göra det måste man först skaffa en licens hos oss på biblioteket. Kontakta biblioteket så berättar vi mer!

Alla talböcker som finns att låna och ladda ner hittas hos TPB (Tal- och Punktskriftbiblioteket). TPB är den myndighet som arbetar med att ge människor med läsnedsättning tillgång till medier på det sätt som passar var och en.


 


/Victoria



onsdag 3 oktober 2012

Bok om att sakna

Jag tycker om att läsa dikter. Därför tycker jag om boken Om du var här av Bente Brattlund.  Denna berättelse om saknad är skapad i form av en dikt.  Den är väldigt fin och sorgsen på samma gång. Jag gillar också att det är en berättelse över vardagen.

Med några få ord och ett vardagligt tilltal förmedlas känslor om hur det är att sakna någon. Jag tror att du och jag och de flesta andra människor kan känna igen sig i hur saknad beskrivs i boken. Om hur det är när någon som man tycker mycket om är långt borta. Det är korta meningar, men med mycket innehåll.


Om du var här är utgiven från det nya förlaget Vilja som riktat in sig på lättlästa böcker för vuxna. Det innebär att det nu finns flera nya böcker i hyllorna för lättläst på biblioteket. Kom och låna!

/Victoria

tisdag 2 oktober 2012

Upptäckter

Det finns en många böcker med lättläst fakta hos oss på biblioteket. Men förutom det du hittar på lättlästhyllan kan det ofta vara en god idé att börja sin läsning och informationssökning på barn- och ungdomsavdelningen. Här hittar man ofta böcker som är beskriver saker och ting på ett sätt som gör att man får en överblick och förstår det viktigaste. Vill man sedan gå ner mer på djupet i det man vill lära sig så kan man gå över till mer avancerade böcker och andra källor sedan.

Jag arbetar mycket med personer som ännu inte har lärt sig att använda datorer och internet. Du som läser den här bloggen är antagligen redan ganska inne i den digitala världen och då vet du att den är full av ord som kan vara svåra att förstå om man inte har fått lära sig dem innan. De här orden blir ju dessutom ständigt fler och fler och det är inte helt lätt att hänga med även för de som kan använda datorer och olika tjänster på internet. Men för den totala nybörjaren sprang jag härom dagen på en mycket bra bok att börja med, Snabel@ upptäcker sin bokstav heter den och är en bok som på ett mycket bra sätt beskriver saker som e-post, webben, datorvirus och olika teknisk utrustning som webbkamera, laptop, surfplatta, router och USB-minne.

När man har fått en grundlig genomgång (med bilder på alla sakerna) så känner man sig nog betydligt mer redo att ta sig an både datorer och kanske också någon lite svårare faktabok. Bästa stället att börja ta sig in i datorernas värld finns kanske på barnavdelningen och då ska man inte vara rädd att använda sig av den!

/Linda

måndag 1 oktober 2012

Väx upp!


Jag tycker om att läsa roliga böcker. Böcker som får mig att gapskratta eller småfnissa hela vägen igenom. För ett tag sedan gjorde jag ett sådant fynd i hyllorna; Väx upp - och dra till fjällen! av Tomas Dömstedt.

Tomas Dömstedt har jobbat på dagcenter och som läsombud och han har skrivit flera lättlästa böcker för olika åldrar och läsnivåer.

Väx upp - och dra till fjällen! handlar om tonåringen Robin. Hans mamma tycker att han behöver uppfostras och hon är trött på att göra jobbet. Därför får Robin följa med sin pappa till Sälen på sportlovet och pappa får en lista på de punkter mamma tycker pappa ska arbeta på med Robin.

Robin själv är inte särskilt pigg på hela idén med att tillbringa sportlovet i Sälen, han vill ju vara kvar i stan och hänga med sina kompisar. Inte blir han gladare när pappa avslöjar att en av pappas kompisar, Tommy, också ska vara med i Sälen. Och att Tommys barn också ska vara med. Som heter Kim. Men är det en kille eller en tjej? Det har Robin lite svårt att avgöra när de ses första gången, Kim är nämligen svartmålad i ansiktet, har lila läppstift, piercingar och säckiga kläder... Det visar sig att Kim är en tjej och hon är asbra på att åka snowboard.

Hur går det då med pappas uppfostringsförsök? Under veckan upptäcker Robin att om man jämför med pappa, så är faktiskt Robin och Kim riktigt vuxna! Pappa och Tommy ljuger, gömmer sprit i garderoben och svansar efter kvinnor fast de har flickvänner hemma. Är det att vara vuxen?

Det finns också en fortsättning om Robin och hans pappa, som heter Väx upp - allvar i Alperna. Den här gången har Robin och hans pappa tillsammans bestämt att de ska göra en hälsoresa till Alperna, med vandringar och nyttig mat. Tommy och Kim ska också med. Allt verkar bra när de kommer dit, soligt och vackert men Robin och Kim tar inga chanser efter fjällsemestern och sätter upp bestämda regler för sina pappor; ingen sprit, inga kvinnor och inget ljug. Papporna verkar inte riktigt tycka att det var så här de tänkt sig resan...

Nästa dag börjar regnet och vandringen på dagarna känns tung. Papporna ser mer och mer molokna ut när de inte får trösta sig med en öl i baren på kvällarna och Robin och Kim skulle faktiskt hellre vilja tillbringa tiden i Wien, än att hålla efter sina pappor. Så de gör en deal, men funkar det?

Den här lite omvända världen, med tonåringar som försöker uppfostra sina föräldrar, är väldigt rolig. Och jag tror man kan känna igen sig, både som förälder och som tonåring.

/Marie