tisdag 10 juli 2012

Google-glad?

Google, ett företag som många av oss använder sig av varje dag. Som har blivit så välkänt att det till och med blivit ett verb i vårt vardagsspråk. Att googla är idag ett allmänt vedertaget begrepp som ofta är synonymt med att söka information på internet. Huruvida det nu är den bästa vägen att söka information låter jag vara osagt, men helt klart är att Google har mycket användbart att erbjuda även förutom den enkla sökrutesidan som så många av oss har som startsida i våra webbläsare. Till exempel erbjuder de e-post, kalender, karta, fillagring, RSS-läsare och ordbehandlare. Allt annonsfinansierat, det vill säga vi som användare betalar inte pengar för att använda oss av tjänsterna. Istället betalar vi genom att Google samlar in uppgifter om vad vi exempelvis får för e-post, läser för bloggar eller skriver för texter och utifrån den informationen får vi annonser som handlar om motsvarande ämnen. Detta är något som är viktigt att känna till när man använder sig av Googles tjänster.

Google har också många andra projekt som de jobbar med. Här är några av mina favoriter:

Den här snygga boksnurran som visar titlar från Google Books.

Bandet Arcade Fires interaktiva musikvideo The Wilderness Downtown som kom för några år sedan där du (i Googles egen webbläsare Chrome) kan uppleva hur videons huvudperson springer genom din egen hemstad genom att ange adressen där du växte upp.

Samlingen av Googles "doodles", alltså de olika varianterna på sin logga som de har vid olika jubileum eller för att fira olika kända personer och annat. Här finns några riktigt kreativa varianter.

Och så två helt fantastiskt satsningar, Google World Wonders project som gör att du kan besöka en mängd kända platser, byggnader och städer över hela världen direkt i din dator och Google Art Project där du utan att lämna hemmet kan få besöka museum och se konst från hela världen. På dessa båda sidor kan man lätt fördriva lata semesterdagar när det regnar ute.

Här en film om alla möjligheter som finns med Google Art project:



Själv tänker jag ägna sommaren åt att se vad Google vill lära mig för att jag ska bli en skickligare Google-sökare genom att gå webbkursen Power Searching with Google som börjar idag. Du kan skriva in dig på kursen fram till den 16 juli så det finns fortfarande möjlighet att hoppa på kursen för dig som är intresserad.

Vill du läsa mer om företaget Google rekommenderar jag boken Google-koden av Andreas Ekström. Lättläst, intressant och tankeväckande!

/Linda

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar