onsdag 2 maj 2012

Vårtriss i riktigt bra reportageböcker

Asfalten är gångvänlig för de flesta sorters skor och den ljumma vårvinden stryker längs kinderna. Helst av allt skulle jag vilja låna en trave böcker och bära med mig ut i den svala vårvärmen. Parkbänk, kafé, perrong - det spelar mindre roll bara kaffekoppen är full och böckerna bra. Den här tiden på året tycker jag att reportageböcker verkligen är helt rätt. Därför blir det triss i reportageböcker. 

No, I'm from Borås har, förutom sin exceptionellt roliga titel, en alldeles strålande nerv. Ola Wong tar med oss på en resa från Sjuhäradsbygden till den rumänska staden Periam till Shanghai i Kina. Genom sina personliga berättelser om mormor från Rumänien och farfar från Kina berättas något större om människor, livssituationer och världen. Det här är en bok om framtiden och om det förflutna precis så som utlovas i baksidestexten. Jag gillar också fotografen Magnus Laupas bilder som är bra komplement till de skrivna orden. 

Cocaina - en bok om dom som gör det är Magnus Lintons brutala reportagebok om kokain som politik. Det är ett sorgligt, men sakligt nedslag i Columbia som producerar 70 procent av allt kokain som världen konsumerar. Skickligt beskrivs växelvis det stora och det lilla perspektivet om en smutsig kokainvärld. Jag har alltid gillat Lintons tilltal när han skriver, och det här är inget undantag. Det är engagerat, stilistiskt snyggt och inte minst intressant.

Mikrofonkåt av musikskribenten Fredrik Strage känns vid det här laget som en oumbärlig klassiker. Det här är boken om svensk hiphop, utgiven 2001. Strage levererar med skärpa ruskigt bra material. Några av dem som intervjuas är Latin Kings, Loop Troop, Big Fred och Timbuktu. Och såklart Petter. Det här är en viktig del av svensk musikhistoria och en alldeles fantastisk skildring av samtiden. Strage är en grym skribent och den underhållande tonen fungerar alldeles utmärkt.

/Victoria

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar