tisdag 8 maj 2012

Extremt högt och otroligt nära

Titeln säger en hel del om den här boken, så poetiskt och klurigt skrivet men samtidigt med en portion humor och underfundighet som man inte ofta råkar på.

Det har skrivits en stor mängd böcker de senaste dryga tio åren om händelserna i New York den 11 september 2001. Det finns böcker som utspelar sig mitt i händelsernas centrum eller sådana som på olika sätt har med dem i bakgrunden.



I den här boken spelar de en stor roll, men beskrivs inte i detalj. Boken utspelar sig efter 2001 och handlar om Oskar som ska ge sig ut på ett uppdrag att hitta ett lås. Han har nämligen hittat en nyckel bland sin fars saker och nu vill han hitta låset som nyckeln går till eftersom han tror att han då kan hitta låset till sin fars hemligheter. Medan pappan levde brukade han ofta skicka ut Oskar på olika uppdrag och skattjakter och Oskar är övertygad om att detta är ännu en sådan. Men på sin resa genom New Yorks stadsdelar hittar han så mycket mer än ett lås.

När jag läser Extremt högt och otroligt nära växlar mina känslor mellan sorg och glädje, sympati och förvåning, hopp och missmod. Men ständigt en stor kärlek både till karaktärerna och till Jonathan Safran Foer för hans fantastiska språkbruk och för den fina historia han har skapat.

Förra året kom filmen baserad på den här boken. Läs mer om den här.

/Linda

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar