måndag 28 maj 2012

Major Pettigrews sista chans

I fredags tillbringade jag större delen av dagen i den lilla engelska byn Edgecombe St. Mary, utan att ens lämna min lägenhet. Jag läste nämligen boken Major Pettigrews sista chans av författaren Helen Simonson.

Boken handlar om Major Pettigrew som är 68 år gammal och änkeman sedan sex år. Han är en äkta  engelsk gentleman och lever ett stilla liv i den lilla byn Edgecombe St. Mary. En dag skakas hans rutiner av nyheten att hans bror har dött. Samma dag talar han för första gången på riktigt med Mrs Ali. Mrs Ali flyttade till byn för inte så många år sedan med sin pakistanske make och tog över den lilla jourbutiken på hörnet. Nu är hon änka sedan två år och driver själv butiken. Pettigrew och Mrs Ali upptäcker att de trots alla olikheter, har en hel del gemensant.

De två börjar söka sig till varandra, diskutera litteratur och livet i stort. Båda har släktingar som av olika anledningar inte ser med blida ögon på deras framväxande vänskap och spirande romans. Även de i byn som majoren kallat vänner i alla år, visar plötsligt upp fientligt inställda sidor. Det är krockar både mellan kulturer och generationer. Kommer majorne och Mrs Ali att övervinna alla hinder?

Det här är en otroligt charmig historia och stundtals väldigt rolig. Beskrivning av ett litet traditionsbundet samhälle och dess reaktion på nyheter och utomstående är träffande…

/Marie

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar