onsdag 11 april 2012

Romantik och rättvisa i romsk litteratur

I söndags var det Internationella Romadagen, eller den romska nationaldagen. Den firas till minne av den första internationella romska kongressen som ägde rum i London 8 april 1971. Det var då den romska flaggan med ett rött hjul mot ett blått och ett grönt fält infördes, och det bestämdes att Gelem Gelem skulle vara den romska nationalsången (som i versionen nedan framförs av den alltid skönsjungande Esma Redzepova):


Svarta rosor - Kale Ruze, sammanställd av Gunilla Lundgren, är en fantastisk antologi om romsk litteratur, kultur och historia. I denna presenteras 12 romska författare från olika europeiska länder och flera av deras skönlitterära texter återges parallellt på svenska och romani. Bara det i sig att både den svenska och romska versionen går att läsa samtidigt känner jag ger ett mervärde.

Det finns ett avsnitt om Katarina Taikon, som skrivit de alldeles underbara och viktiga böckerna om Katitzi, och här finns också spännande läsning om och av Papusza från Polen som kallas den romska poesins moder. 

Margita Reiznerová är på många sätt en av mina personliga favoriter. Hon beskrivs med rätta som en rättvisekämpe och romantiker från Slovakien. Jag gillar framförallt hennes dikt Jag lägger en romsk schalett över ögonen eftersom den har sådana klanger.  Den påminner om rättvisans spegel och kampen samtidigt som den är alldeles inlindad i ett romantiskt skimmer och språk. Hennes poetisk ådra ger oss både det dystra och det hoppfulla.

Svarta rosor är en sådan där antologi som dröjer sig kvar hos mig. Förutom de skönlitterära skatterna så skapar den ett intressant och behövligt sammanhang för romsk kultur och litteratur. Det fungerar bra att läsa de skönlitterära inslagen fristående, men upplevelsen blir så mycket större om du dröjer dig kvar i allt det där andra. I levnadsbeskrivningar, drömmar och förändring.

/Victoria

2012 har av regeringen utlysts till romskt kulturår i Sverige för att uppmärksamma att det är 500 år sedan romernas ankomst till Sverige först noterades.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar