måndag 16 april 2012

Charles Dickens

Detta år är inte bara August Strindbergs, utan även Charles Dickens. I februari var det 200 år sedan Dickens föddes och detta firas internationellt hela året. Information och alla evenemang finns samlade på webbsidan Dickens 2012.

(Foto av Herbert Watkins 1858)
Charles Dickens föddes 1812 i en medelklassfamilj i södra London. Familjen var inte rik, men levde bekvämt på pappans lön. Dickens pappa tyckte om att umgås med människor men han var inte särkilt bra på att hantera pengar. Familjen förlorade alla sina tillgångar och pappan satt under en period i fängelse. För Dickens innebar detta att han vid 12 års ålder tvingades lämna skolan och börja arbeta. Under ett år arbetade han på fabrik och som 15-åring började Dickens arbeta som kontorist på en advokatbyrå. Där lärde han sig stenografi, skrev protokoll vid rättegångar och avancerade så småningom till parlamentsstenograf och därefter blev han journalist.

Vid 1936, 24 års ålder, bokdebuterade Dickens och men det var med Pickwickklubben som kom ut samma år, som han verkligen slog igenom som författare. Efter Pickwickklubben kom Dickens verk i en jämn ström och inkluderar bland annat klassiker som Oliver Twist, David Copperfield, Lysande utsikter och Bleak House. Upplevelserna under uppväxten gav honom inspiration till de olika verken och motivationen att lyckas. De flesta av Dickens skönlitterära titlar publicerades först som följetonger i olika tidskrifter. Det gav honom en nära relationer till sina läsare och det hände att dessa påverkade utvecklingen och slutet i de olika historierna.

Dickens var mycket uppskattad av både läsare och kritiker och tyckte om att uppträda inför publik. Han reste runt i hela Storbritannien på långa uppläsningsturnéer. Faktiskt hade Dickens funderat på att bli skådespelare innan journalistiken fångade honom.

Förutom sitt skönlitterära författarskap var Dickens även redaktör för olika tidningar. Han skrev själv artiklar i en mängd olika aktuella ämnen och dessa var skrivna på ett lättfattligt sätt för att alla skulle kunna förstå texten. Dickens var dock en hård redaktör, han släppte bara igenom andra journalisters artiklar för publicering, om de stämde överrens med hans egna åsikter. Men även Dickens romaner innehöll kritik och ifrågasättning av olika samhällsproblem, till exempel rättsväsendet i Pickwickklubben, fattigvårdslagstiftningen i Oliver Twist och usla privatskolor för oönskade barn i Nicholas Nickleby.

Om arbetslivet var en succé för Dickens, hade han inte samma framgång i privatlivet. Som 24åring gifte han sig, men var egentligen intresserad av systern till den kvinna han gifte sig med. Denna syster dog tyvärr och så blev det som det blev. Dickens fick 10 barn med sin fru men gjorde skandal och lämnade henne för en ung skådespelerska. Bara 58 år gammal dog Dickens hastigt. Han ligger begravd i Westminster Abbey i London.

Dickens anses av många vara den störste författaren från den viktorianska eran och han var en mästare på att få sina läsare att verkligen känna för karaktärerna i sina berättelser. Idag finns inte bara tryckta textversioner av Dickens berättelser, flera är filmatiserade eller finns inlästa som ljudböcker. Hos Project Gutenberg finns dessutom nästan allt att ladda ner i elektronisk form.

/Marie

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar