fredag 20 april 2012
Barnes
Jag är ingen stor läsare av skönlitteratur, men några författare får mig alltid att haja till lite extra. En sådan är Julian Barnes, vars nya bok Känslan av ett slut just kommit ut. Jag har inte läst den ännu men recensionerna verkar mycket lovande. Jan Arnald skriver i DN att romanen "börjar som en konventionell historia och slutar som existentiell thriller". Den borde alltså tilltala både oss som aldrig läser thrillers och de rena deckarläsarna. Barnes är dock ingen författare som söker det uppenbara. Utan stora åthävor skapar han spänning i sina böcker utan till synes särskilt sensationssökande intriger. Det ligger alltid något mer i hans böcker än vad som ses vid en, alltför, hastig läsning. För att ytterligare citera Arnald:
"Barnes balanserar med sedvanlig exakthet på gränsen mellan klarhet och gåtfullhet".
Och det är genomgående i hans böcker; man tvingas som läsare till eftertanke. Eftersom jag ännu inte läst boken tänker jag inte gå närmre in på handlingen utan hänvisar till Jan Arnalds recension i DN.
Däremot tycker jag att Barnes tidigare produktion bör uppmärksammas. England, England (1999) är en underbar bok om ett projekt på Isle of Wight där man ska bygga hela Storbritannien i miniatyr. Det blir en ganska dråplig historia som även utgör en kritik över det nutida brittiska samhället.
Arthur & George (2006) har verklighetsbakgrund och handlar om hur skaparen av Sherlock Holmes, Arthur Conan Doyle, försöker rentvå advokaten George Edjalis, som hamnat i fängelse på lösa grunder.Rättsväsendet är återkommande i hans produktion, t.ex. i Piggsvinet (the Porcupine, 1992) som handlar om en rättegång mot en fiktiv före detta diktator. Till sist bör även Flauberts papegoja ,1986(Flauberts parrot) nämnas. Det är en berättelse i fragmentarisk, biografisk stil om en engelsk doktor som försöker få tag på en uppstoppad papegoja, vilken stod på författaren Gustave Flauberts skrivbord. Med bl.a annorlunda temata och ett fantastiskt språk får Julian Barnes räknas somen av av de främsta brittiska författarna.
/Krister
Etiketter:
fiktion
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar