fredag 26 november 2010

Du förälder...

På biblioteken i Katrineholm finns en massa bra böcker och tidskrifter för dig som är förälder. Kanske har du precis blivit mamma eller pappa för första gången eller så har du redan flera barn i olika åldrar? Det uppstår ofta en mängd frågor när barnen genomgår olika förändringar under uppväxten. En del av svaren kan du hitta i böcker, tidningar eller olika bloggar. Ibland kanske man till och med behöver vända sig till sin barnavårdscentral för att få svar på vissa frågor.
Under årens lopp har det givits ut väldigt många böcker som handlar om hur man ska vara som förälder. Hur ska man bete sig mot sin trotsiga treåring eller arga sexåring eller ledsna nioåring? En av mina favoritförfattare är Malin Alvfén. Hon är föräldrapsykolog och har deltagit i såväl radio- som tv-program och dessutom skrivit flera utmärkta böcker som man gärna kan läsa om och om igen.
Det positiva med hennes böcker är att hon lyfter fram exempel ur verkligheten, så att man som förälder kan känna igen sig själv och sitt barn, i det hon skriver. Dessutom rekommenderar hon inga extrema metoder utan manar till eftertanke och förståelse för barnets och föräldrarnas reaktioner.
I Trotsboken, som gavs ut för första gången 2001, blandas Malin Alvféns texter med föräldraintervjuer. Här kan man, som förälder, få många aha-upplevelser och många bra tips och råd för hur man kan gå tillväga när man har fastnat i ett tråkigt eller jobbigt beteende.
Den senaste boken som Malin Alvfén har skrivit heter Tagga ner! lagom bra föräldrar är bäst.
Här beskrivs många vardagssituationer som föräldrar och barn kan hamna i. Det förekommer inga pekpinnar utan istället en varm ton av acceptans för att man som förälder faktiskt inte hinner allt man vill och känner att man bör göra. Det är ok att inte hinna leka med sitt barn när man ska städa eller laga mat. Det är ok att bli arg ibland. Det är bra både för föräldern och barnet om man strävar efter att vara lagom bra istället för perfekt.

/Anna-Karin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar