torsdag 25 november 2010

Årets Augustvinnare

I måndags kväll var det extra spännande att arbeta! Då tillkännagavs nämligen årets Augustprisvinnare.


Vinnare i klassen Svensk fackbok blev:

Den röda grevinnan, av Yvonne Hirdman med motiveringen

Genom att använda både traditionella historiska källor och privata brev, intervjuer och personliga minnen förvandlar Yvonne Hirdman sin personliga längtan efter mammas livshistoria till något allmängiltigt. Boken ger ett oförglömligt porträtt av en charmfull och begåvad kvinna och en färgstark bild av mellankrigstidens Europa.

Vinnare i klassen Svensk skönlitterära bok blev:
Spill. En damroman, av Sigrid Combüchen med motiveringen

Vad är fakta och vad är fiktion i Sigrid Combüchens roman ”Spill” och vem har tolkningsföreträde? Den ”verkliga” Hedvig, som i brev berättar för författaren om sitt unga liv på 30-talet, eller Hedda, den skapade gestalten? Författarjaget försjunker i decenniets dofter och detaljer och låter damromanen handla såväl om sömnad och torftiga inackorderingsrum som om förtryck och frigörelse, medan den ”verkliga” Hedvig vill leva i nuet och inte se sitt liv som förspillt. Sigrid Combüchen har skrivit en imponerande roman, stilistiskt och tekniskt formfulländad med många perspektivskiften, som ger henne möjlighet både att berätta underhållande om ett människoliv och att med intellektuell stringens reflektera kring det egna skrivandet.

Vinnare i klassen Svensk barn- och ungdomsbok blev:
Här ligger jag och blöder, av Jenny Jägerfeld med motiveringen

Med träffsäker galghumor förkroppsligas Majas koketta och samtidigt oförställda utanförskap. En av misstag amputerad tumme kastar ut läsaren på en irrfärd i sökandet efter identitet. Ett psykologiskt porträtt med särskild trovärdighet i uttrycket.

All information finns på Augustprisets hemsida.

/Marie

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar