fredag 19 november 2010

Författarskapets akrobatik

Daniel Kehlmann, född 1975, är en tysk-österikisk författare som hittills har skrivit fyra romaner varav tre har publicerats på svenska.

Daniel Kehlmanns senaste bok, Berömmelse : roman i nio historier, är helt fantastisk! Den är oerhört innehållsrik, med människor, platser och händelser som hela tider flyter om varandra och ett härligt, språkligt flöde som håller samman allting längs med en röd tråd.

Boken består av nio berättelser, precis som undertiteln antyder. Dessa nio berättelser vävs samman genom en mängd olika detaljer och karaktärer. Medan en figur är huvudperson i en av berättelserna kan han vara en bifigur i en av de andra berättelserna.

I marknadsföringen av boken har man lyft fram mobiltelefonen som gemensam nämnare för de nio berättelserna (bokens framsida föreställer en del av ett kretskort från en mobiltelefon) men vid avslutad läsning ser man mobiltelefonen endast som en liten detalj i det stora hela.

Det fantastiska med boken är bland annat sättet varpå Kehlmann leker med berättarrollen. Stundtals blir han som författare fullt synlig i berättelsen. Bland annat i historia nummer två som inleds: "En roman utan huvudperson! Förstår du? Kompositionen, förbindelserna, spannet, men ingen protagnist, ingen genomgående hjälte." Eller i historia nummer tre där huvudpersonen bär på en dödlig sjukdom och ber författaren om nåd - det är ju ändå han som bestämmer över berättelsen och hur den ska sluta.

En annan sak som fascinerar är författarens lek med begreppet identitet. Ett återkommande skeende i flera av berättelserna är när huvudpersonens identitet plötsligt börjar glida bort och suddas ut. Det kan jämföras med när man iakttar en bild som föreställer två skilda saker beroende på hur man, som iakttagare, fokuserar.

Daniel Kehlmann har även skrivit boken "Världens mått" 2005 som fick fantastiskt fina recensioner världen över. Även den väl värd att läsas!

/Anna-Karin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar