torsdag 4 november 2010

Alla helgona och Halloween - läsning som passar två traditioner

Foto: spooky woods av ipcress7 (CC by-nc-sa)

Fantastikförfattaren Neil Gaiman föreslår oss alla att ge bort en skräckroman under Halloween. Nu har snart en vecka gått sedan Halloween, men eftersom vi i Sverige tradionellt firar Alla helgons dag, så kanske vi kan ta oss an uppmaningen inför den stundande helgen i stället. Vill du inte ge bort en bok går det nog lika bra att låna något på biblioteket. Att läsa något rysligt så här på höstkanten passar perfekt och har för mig blivit en tradition ungefär som norrmännens påskekrim.

Kanske vill du läsa Gengångare av Peter Straub: Fem äldre gentlemän träffas hemma hos varandra för att berätta historier, men för ett år sedan avled en av dem, Edward Wanderley, under en fest. De kvarvarande deltagarna blir alltmer påverkade av underliga mardrömmar - drömmar som snart smyger sig in i verkligheten. Det här är något av det bästa som har skrivits i skräckgenren!

Kulturhuset Ängeln har döden som tema den här hösten. Alla helgons dag är ju också den dag då vi tänker lite extra på våra nära och kära som har gått bort. I biblioteket finns just nu en fin skylthylla med böcker som handlar om död och sorg. En hjärtskärande innerliga roman om saknaden efter en livspartner är Joan Didions Ett år av magiskt tänkande. Läs den eller välj bland fler titlar som berör ämnet sorg.


Tisdagen 9/11 kl. 17:30 är du dessutom välkommen på en föreläsning i hörsalen som handlar om vanliga och/eller ovanliga begravningar. Läs mer här.

Mer om Halloween på Wikipedia.

Mer om Alla Helgons dag på Wikipedia.

/Sara Britta

2 kommentarer:

  1. Suggested reading: "All Hallows Eve" by Charles Williams, a friend of C.S. Lewis.

    SvaraRadera
  2. Tack för tipset! Boken verkar finnas på biblioteken i Helsingborg och Uppsala, så det borde gå bra att fjärrlåna* den om någon blir intresserad.
    /Sara Britta

    *Fjärrlån betyder att vi lånar in den från ett annat bibliotek åt dig. Kontakta oss för att få hjälp.

    SvaraRadera