fredag 18 juni 2010

Vemod i kristallklar förpackning

"Ingen av systrarna Grimes skulle få ett lyckligt liv, och i efterhand föreföll det alltid som om problemen började med föräldrarnas skilsmässa."

Redan en blick på inledningsmeningen slår fast att det här kommer att bli en tragisk berättelse. Ändå ser det till en början ut som att systrarna ska gå en ljusande framtid till mötes. Barndomen var kanske kaotisk, men som unga vuxna är de fria att skapa sina egna liv. Trots att drömmarna rör sig på en vardaglig och fullt realistisk nivå vill det sig aldrig; varken för den intellektuella storstadsflickan Emily eller den mer konventionella Sarah som gifter sig tidigt och flyttar ut på landet. Besvikelse följer på besvikelse och var och en av dem är ett steg närmre undergången.

Richard Yates skriver med ett lätt och ledigt språk och en närhet till sina karaktärer som gör det omöjligt att värja sig. Många av de teman som förekommer i Yates romaner har en bakgrund i hans eget liv, utan att berättelserna för den skull blir självbiografiska.

Jag läste romanen under en tågresa, glad att slippa göra avbrott för något annat; trots att jag visste att det skulle sluta illa, kändes det nödvändigt att få veta fortsättningen. Slutet är drabbande och dröjer sig fortfarande kvar i mitt medvetande som en vemodig bakgrundston.

Låna Easter Parade på biblioteket.

/Sara Britta

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar