onsdag 30 juni 2010

Prenumerera på den här bloggen

Har du hört talas om RSS? Det är en förkortning som kan stå för ett par olika begrepp; det viktiga är vad det används till - nämligen att följa en blogg eller andra nyheter utan att behöva gå in och kolla på webbplatsen. Otroligt praktiskt om du läser många bloggar! Du lägger in en prenumeration på ett flöde, sedan får du automatiskt alla inlägg samlade på en och samma plats. Antingen använder du en webbaserad tjänst eller så laddar du ner ett program till datorn.

På webben är de vanligaste tjänsterna:
Program som du installerar på datorn kan till exempel vara:
Dessutom har de flesta webbläsare en inbyggd RSS-läsare. Vilket alternativ du väljer är en smaksak. De speciella RSS-läsarprogrammen har ofta fler funktioner, men med en webbaserad tjänst kommer du åt dina nyhetsflöden från vilken dator som helst.

Längst ner i högerspalten hittar du länkar för att starta en prenumeration på den här bloggen. På andra bloggar eller nyhetssidor letar du antingen efter en länk eller klickar på den RSS-symbol som dyker upp till höger i adressfältet om det finns ett flöde att följa. Det spelar ingen roll om du väljer Atom eller RSS. När du klickar läggs flödet antingen in automatiskt i din RSS-läsare eller så får du kopiera den RSS-länk (t.ex. http://blandadkonfekt.blogspot.com/feeds/posts/default) som kommer att synas i adressfältet och lägga in i din tjänst.

/Sara Britta

1 kommentar:

  1. See also:

    Bloglines: http://www.bloglines.com/

    &

    FeedJournal: http://feedjournal.com/

    SvaraRadera