onsdag 23 juni 2010

Ännu mera fotboll


För att bygga på detta tema ytterligare vill jag tipsa om några fotbollsfilmer. En del riktigt bra spelfilmer har gjorts i ämnet, alla med olika vinklar. Filmatiseringen av Nick Hornbys Fever Pitch kom 1998 och visar hur jobbigt, ansträngande och stundom även euforiskt det kan vara att följa ett lag. Huvudpersonen är stor fan av Arsenal, han missar inte en hemmamatch och knappt en bortamatch. Vi följer honom under en säsong med dess toppar och dalar. Hans fanatiska intresse inverkar på kärlekslivet och det sociala livet. Att ha ett jobb som passar ihop med ett spelschema är ju dessutom helt nödvändigt. Colin Firth är mycket bra i huvudrollen och filmen är emellanåt riktigt rolig- men kanske måste man ha ett visst fotbollsintresse för att uppskatta den fullt ut.

Offside (2005) är en svensk komedi med Jonas Karlsson i huvudrollen. Runt om i Sverige finns små orter som drabbas av utflyttning, industrier som tvingas lägga ner m.m. Ett fotbollslag finns ofta kvar även i mindre byar och ekonomiska marginalerna är stundom små. I den här filmen överväger man att lägga ner ortens fotbollslag som går lite knackigt. Då kommer en före detta fotbollsstjärna till byn. Hoppet tänds om att få lite fart på laget, men tyvärr visar han sig vara väldigt mycket före detta. Tre teman är av vikt i denna film: kärlek, vänskap och fotboll.


Skruva den som Beckham (Bend it like Beckham) (2003) visar på problem för tjejer att spela fotboll. Kommer man dessutom från en kultur där detta inte är riktigt legitimt blir det inte lättare. Huvudpersonen har sina rötter i Indien men familjen lever i Storbritannien och omgivningen har svårigheter att acceptera fotbollspelande som sysselsättning. Hon möter hela tiden fördomar. En familjefilm som främst riktar sig till ungdomar men kan sese med stor behållning av alla. Den bygger på en bok av Narinder Dhami som kom 2002.

Slutligen vill jag påminna om filmen Fimpen från 1974 av Bo Widerberg. Den handlar om en extrem talang- 6-årige Johan är så pass bra att han får spela med Hammarbys A-lag och sedan med svenska landslaget.
En kultklassiker som gavs ut på VHS 1998.

/Krister

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar