torsdag 24 juni 2010

Midsommar




Tänk vad tiden går fort - på fredag är det midsommarafton! Förr i tiden firade man sommarsolståndet, som vanligen infaller den 22 juni. Man reste majstänger och prydde dem med blommor, blad och band. (Maja är ett gammalt svenskt ord som betyder just ’pryda med löv och blommor’.) Sedan dansade man runt majstången, för man trodde att det gav goda skördar och att att djuren fick många ungar.

När Sverige blev kristnat flyttades det här firandet över till Johannes Döparens dag, som är den 24 juni. Numera firar man midsommar den lördag som infaller närmast den 24 juni. Vi reser fortfarande majstänger och dansar ringlekar kring dessa, fast nu är det mera för att fira att sommaren har kommit. (Även om vädret inte alltid visar sig från sin vackraste sida just den dagen…)


Midsommarafton är också förknippad med olika seder i folktron. Som att plocka sju sorters blommor och drömma om den man ska gifta sig med eller att insamlad dagg hade medicinska krafter. Du kan också läsa mer om hur i har firat och firar midsommar i böckerna om olika svenska seder och högtider.


Mat som förknippas med midsommar måste ju vara nypotatis, sill och jordgubbar. Alla familjer har sina egna recept för att tillreda dessa på bästa sätt, men vill du ha lite tips och idéer kan du tex låna Potatis av Dan Berntsson, Jordgubbar och rabarber av Sandra Leigh Draznin och Monikas bästa menyer – för sommaren av Monika Ahlberg.

Glad Midsommar!

/Marie

3 kommentarer:

  1. "Read kids books. Personalize them in seconds. Share with a click."

    http://www.meegenius.com/

    SvaraRadera
  2. Get this book for the library...

    Grace Hopper and the Invention of the Information Age by Kurt W. Beyer
    ISBN-10:
    0-262-01310-X
    ISBN-13:
    978-0-262-01310-9

    Should inspire young people-particularly young women-to become programmers and innovators.

    SvaraRadera
  3. Tack för tipset. Vi har vidarebefordrat inköpsförslaget till vår inköpsanvariga.

    /Sara Britta

    SvaraRadera