onsdag 16 juni 2010

Republikansk litteratur- finns det?



I tider av rojalistisk yra finns det nog en och annan som tycker bevakningen av kommande bröllop har blivit alldeles för överdriven och ensidig. Monarki vs republik har inte varit någon jättestor fråga i Sverige de seaste decennierna men en del finns skrivet och kan lånas eller beställas via biblioteket.

Redan 1955 engagerade sig Vilhelm Moberg i frågan och tog ställning mot monarkin i boken Därför är jag republikan (finns även i en nyutgåva från 1998). Bakgrunden till boken var ett par rättsskandaler, Kejne-, och Haijbyaffärerna där åtminstone den senare hade beröringspunkter med Gustav V. Ett utdrag ur Mobergs bok finns att läsa här.  Som viss motvikt gavs 1955 ut en annan bok i ämnet: john Lindgrens Varför Sverige inte är republik som förklarar statsskicket. På den tiden hade kungen något större befogenheter än idag men under 1970-talet togs de flesta av dessa bort och numer har kungahuset en mer representativ betydelse för Sverige.

Letar vi sedan efter nyare böcker i ämnet hittar vi två böcker från 2006; För Sverige i tiden? är en antologi där redaktören Eva-lotta Hultén har samlat republikanska texter från diverse politiker, kulturskribenter och journalister som ger sin syn på ämnet ur ett flertal olika aspekter.I  För Sverige-nuförtiden får däremot både monarkister och republikaner komma till tals. Kända namn som medverkar i den är t.ex. Fredrik Reinfeldt, Dick Harrison och Republikanska föreningens odförande Hillevi Larsson.
    Förra året kom Cecilia Åse Monarkins makt: nationell gemenskap i svensk demokrati som objektivt förklarar monarkins innebörd idag. Slutligen finns en nyutkommen bok där ena halvan är skriven av en monarkist och andra halvan av en republikan. Båda får tillfälle att bre ut sig och vässa sina argument för kungahusets vara eller inte vara: Monarki vs republik är skriven av PJ Anders Linder(monarkist) och Per Svensson (republikan).

Det kan också vara bra att känna till Republikanska föreningen som bl.a verkar för kungahusets avskaffande.
Läs mer här

/Krister

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar