fredag 12 februari 2010

Naturkatastrofer & källor








De senaste veckorna har rapporteringen från Haiti varit mycket flitig. Jordbävningen där var en av de största hittills räknat i antal människoliv. Därmed skulle den mycket väl ha kunnat platsa i boken 100 naturkatastrofer (2008). I en praktvolym presenteras världens största naturkatastrofer i kronologisk ordning. Det börjar med dett gigantiska vulkanutbrottet i Yellowstone för 650.000 år sedan, går via den senaste istiden och Vesuvius utbrott, och tar sig fram till 2000-talets största nyheter som tsunamin i Indiska Oceanen och  orkanen Katrina som ödelade New Orleans. Bredden på innehållet är också ganska stor. Bland vulkanutbrott, jorbävningar och översvämningar märks även isstormar, perioder av torka och värmeböljor.



För den som är intresserad av naturkatastrofer rekommenderas en titt på hylla Ub, där det även finns annat som rör vatten, vindar och väder, eld, jord och berg. En annan bok på denna avdelning som varmt kan rekommenderas är Källor i Sverige (2006)- ett annat rikt illustrerat verksom ges ut av Källakademin. Denna akademi har tilluppgift att främja intresset för och bevarandet av vattenkällor. Boken är en väälgjord antologi som behandlar vattenkällor ur flera olika aspekter.

/Krister

2 kommentarer:

  1. Tip for your readers...

    Below they'll find a useful web address to a site providing a map of both natural & man-made disasters.

    RSOE EDIS Emergency and Disaster Information Service:

    http://hisz.rsoe.hu/alertmap/index2.php

    SvaraRadera
  2. Information found at Meteoalarm (http://www.meteoalarm.eu/) provides alerts "for extreme weather" throughout Europe and can thus help people avoid getting caught in weather related natural disasters.

    SvaraRadera