fredag 19 februari 2010

Huggorm



Claes Andrén är en forskare och naturfilmare som ofta synts i bl.a Mitt i naturen. På 70-talet gjorde han, ihop med ett team från Sveriges television, några filmer från Iran om bl.a reptiler. En av de djur man fann var den mycket lokalt förekommande  Latifis huggorm. I början av 2000-talet åkte gruppen tillbaka till den dal där ormarten hittades 25 år tidigare, denna gång med stöd av National Geographic Society. Resultatet ses nu i dokumentärfilmen Jakten på Latifis huggorm (2006).
  Det som gör denna film speciell och sevärd är bl.a. det faktum att det handlar om områden som är dåligt utforskade; vi får en bild av hur naturen och faunan ser ut i en för oss tämligen okänd del av världen. Det handlar dessutom inte om någon exploatering av djur för att få fram häftiga bilder eller sälja in sig hos allmänheten utan filmen visar i lugnt och sakligt tempo framskridandet av expeditionen. Att det sedan tar upp en sällsynt förekommande varelse skapar en medvenhet hos befolkningen som kanske gör att området bevaras. Faktum var att ett dammbygge hotade för några år sedan att slå ut hela den vackra miljö som skildras.

Böcker om reptiler och groddjur återfinns på hylla Ugh. För den ormintresserade rekommenderas två böcker från 2007 som är riktiga praktverk: The New Encyclopedia of Snakes av Christopher Mattison, och Boas and Pythons of the World av Mark O'Shea. Vill man istället läsa om våra svenska grod- och kräldjur finns bl.a Ingemar Ahléns Sveriges grodor, ödlor och ormar (2 uppl. 1995) eller Tomas Cedhagens Grod- och kräldjur i Norden (1991)
/Krister



1 kommentar:

  1. Speaking of Python-no, not this thing: http://www.allhatnocattle.net/snake_toddler.jpg-it would be nice if Katrineholms biblioteket had a book or two about the free Python computer programming language created by Guido van Rossum.

    Many companies uses the Python programming language. Even AstraZeneca uses Python for some of its tasks. Read here for more on AstraZemeca's use of Python: http://python.org/about/success/astra/

    For those who want to explore and learn the Python programming language, the web address is http://python.org/.

    SvaraRadera