onsdag 9 december 2009

Udda läsupplevelser

Jag måste erkänna, att oftast läser jag böcker som jag är säker på att jag kommer att tycka om... Det är en författare jag läst förut och tyckt, eller den är en genre jag brukar läsa och tycka om, eller handlingen påminner om något jag läst och tyckt om förut etc. Men så ibland stöter jag på böcker som jag inte riktigt kan placera, men som gör mig nyfiken och som måste prövas. Det är inte alltid jag förstår eller vet om jag tycker om böckerna när jag har läst dem klart. Men de har definitivt väckt någonting i min hjärna, för jag kommer ihåg de här böckerna långt efter de är slutlästa!

Några sådana här böcker är Morvern Callar och Vanvettslandet av Alan Warner, Stängslet av Magnus Mills, På stranden av Nevil Shute och Ars Moriendi - konsten att dö av Pål Eggert.

Ars Moriendi handlar om Ariette som är jungfru i nunneklostret i Carminesordern. Trakten där klostret ligger, behärskas av en drake som varje år kräver ett offer i form av en jungfru. Staden och nunneklostret hela struktur är helt byggd kring detta och det är inte något man gärna ändrar på. Till klostret kommer riddaren Galois för att dräpa draken, men hittas nästa dag död. 'Guds väg', säger nunnorna...

Ariette har genom samtal med riddaren börjat undra om det verkligen är meningen att jungfruar måste offras. Hon har alltid kännt sig överlägsen de andra och nu ökar Ariettes ensamhet ytterligare. Märkligt nog tyr sig Ariette till Maria, som är allas slagpåse men som fått ny styrka efter sin vistelse i Gropen. I Gropen hamnar också Ariette och sluter ett avtal som är slutgiltigt. Allt som är kvar för Ariette är att lära sig den svåra konsten att dö.

/Marie

ps! Pål Eggert har också en egen blogg här.

6 kommentarer:

 1. Åhå, någon som läser min gamla roman och sedan skriver om den, vad trevligt. Läs gärna "De döda fruktar födelsen" när den kommer på Järnringen förlag.

  SvaraRadera
 2. Din filosofisk / teologisk avsnitt behöver förbättras. Skaffa några böcker av professor James S. Cutsinger på dina hyllor:

  http://cutsinger.net/video/noble_lie.mov

  SvaraRadera
 3. Ars moriendi - konsten att dö handlar mer om de människor som drabbas av gud och gudspersonalen och i förlängningen de diskurser som i vår tid ersatt kristendomen världsbild, än filosofi och teologi men för all del...

  SvaraRadera
 4. Bra böcker håller länge :) Jag får spana efter din nya bok, så jag kan läsa den också!
  Marie

  SvaraRadera
 5. Alla Magnus Mills böcker är lika suveräna, helt sanslösa.
  /Susanne

  SvaraRadera
 6. Jag fascineras av att de de har en start och stop punkt (bokens första och sista sidor), men det känns som om historien egentligen började och kommer att sluta någon helt annanstans :)
  Marie

  SvaraRadera