torsdag 17 december 2009

Julklappstips

Mitt julklappsboktips i år är författaren Jacqueline Winspears böcker om Maisie Dobbs. Den första boken gavs ut på svenska 2006 och bok nummer tre kom 2008. Vill du hellre läsa på orginalspråket engelska, finns det just nu sex titlar. Nummer sju ges ut under våren 2010.



Böckerna handlar om Maisie Dobbs och utspelar sig i London från 1929 och framåt. Maisie kommer från enkla hemförhållanden och började tidigt arbeta som piga i ett rikt hushåll. Hennes nyfikna och vetgiriga intellekt upptäcks snart av frun i huset, men istället för att bli skickad på porten, ser man till att Maisie får en utbildning och hennes mentor blir doktor Maurice Blanche. När första världskriget bryter ut, anmäler sig Maisie som frivillig akutsköterska och hamnar vid fronten i Frankrike. Efter kriget hjälper doktor Blanche henne att starta en egen affärsrörelse, som psykolog och privatdetektiv. För det är det som Maisie gör, löser gåtor, men hon gör det på ett högst personligt sätt.



Den röda tråden genom alla böckerna är vilken effekt första världskriget haft, både på samhället och på enskilda individer. Det som gör böckerna så speciella (tycker jag), är hur trogna de är tidsandan. De utspelar sig verkligen 1929 och genom författarens text får vi, 80 år senare, en chans att se hur det var. Deckargåtorna är kluriga och Maisies tillvägagångssätt är som en blandning av Sherlock Holmes och Miss Marple.

God Helg!
/Marie

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar