tisdag 22 december 2009

(Ännu) en bok, helt tillägnad döda vita män




Döda vita män kan man många gånger tycka får på tok för mycket uppmärksamhet, men ibland förtjänar de ett visst intresse. Döda vita män är också titeln på en bok, tillägnad just denna grupp - närmare bestämt är det 14 brittiska män vars liv här porträtteras. De var alla excentriker på ett eller annat sätt och det är väl det som ger levnadsbeskrivningarna den extra kryddan; märkliga människor som nog inte var särskilt lätta att ha att göra med. Så här på avstånd slipper man ju uppleva de dåliga sidorna och finner enbart nöje i deras nycker och upptåg. Johan Hakelius är journalist, bland annat på Aftonbladet, och besatt av allt anglosaxiskt. Som synes på bilden ovan, har han själv en riktig gentlemans stil. Boken är välskriven, humoristisk och bygger på noggrann research - ett förstklassigt tips för helgläsning eller en sista-minuten-julklappen.

Med detta vill jag också passa på att önska er en riktigt god jul och ett gott nytt år!

Min egen semester ska jag bland annat ägna åt det här: Bellefleur av Joyce Carol Oates, Mannen under trappan av Marie Hermanson, Trollvinter av Tove Jansson och Cellon i Sarajevo av Steven Galloway.

/Sara Britta

fredag 18 december 2009

Jultrevnad med Selma Lagerlöf


Det är något med julen - må det vara traditionernas tyngd eller den varma, ombonade stämningen - som gör att jag oundvikligen börjar längta efter sagor, mystik och berättelser från äldre tider. En författare som jag återkommer till gång på gång är Selma Lagerlöf. Inte minst för att hon, liksom många andra författare från tiden, har en speciell förmåga att skapa riktigt goda berättelser - fyllda av spänning och romantik, men aldrig (nåväl, det gäller de goda i alla fall) överspända eller tillgjorda. Löwensköldska ringen med de efterföljande delarna Charlotte Löwensköld och Anna Svärd är sådana historier. Det onda öde som är förutbestämt huvudpersonen Charlotte Löwensköld ger en bitter ton åt de tre böckerna i, men här finns också kärlek, styrka och stolthet. Den första delen är kortare och har formen av en spökhistoria.

Låna Löwensköldska ringen eller Charlotte Löwensköld
Låna något annat av Selma Lagerlöf

Vad ska du läsa i jul?

/Sara Britta

torsdag 17 december 2009

Julklappstips

Mitt julklappsboktips i år är författaren Jacqueline Winspears böcker om Maisie Dobbs. Den första boken gavs ut på svenska 2006 och bok nummer tre kom 2008. Vill du hellre läsa på orginalspråket engelska, finns det just nu sex titlar. Nummer sju ges ut under våren 2010.



Böckerna handlar om Maisie Dobbs och utspelar sig i London från 1929 och framåt. Maisie kommer från enkla hemförhållanden och började tidigt arbeta som piga i ett rikt hushåll. Hennes nyfikna och vetgiriga intellekt upptäcks snart av frun i huset, men istället för att bli skickad på porten, ser man till att Maisie får en utbildning och hennes mentor blir doktor Maurice Blanche. När första världskriget bryter ut, anmäler sig Maisie som frivillig akutsköterska och hamnar vid fronten i Frankrike. Efter kriget hjälper doktor Blanche henne att starta en egen affärsrörelse, som psykolog och privatdetektiv. För det är det som Maisie gör, löser gåtor, men hon gör det på ett högst personligt sätt.



Den röda tråden genom alla böckerna är vilken effekt första världskriget haft, både på samhället och på enskilda individer. Det som gör böckerna så speciella (tycker jag), är hur trogna de är tidsandan. De utspelar sig verkligen 1929 och genom författarens text får vi, 80 år senare, en chans att se hur det var. Deckargåtorna är kluriga och Maisies tillvägagångssätt är som en blandning av Sherlock Holmes och Miss Marple.

God Helg!
/Marie

onsdag 16 december 2009

Fransk uppföljning

Förra månaden skrev jag att jag skulle läsa boken Brodecks rapport av Philippe Claudell. Gjorde jag det? Ja, jag satt hela lördagen och bara läste och läste. Den var så bra. Den var så hemsk...



Direkt efter händelsen på värdshuset, vänder sig de inblandade männen till Brodeck. ’Du måste berätta’ säger de, ’Skriv en av dina rapporter’. Brodeck vill egentligen inte, men vågar inte säga nej. En främling kom till byn och sågs med misstänksamhet. Det han såg och hörde i byn, det ville inte invånarna höra talas om igen. Han måste dö. Men Brodeck skriver inte bara om detta. Han skriver också om sin levnadshistoria. En gång var han också en främling, men han var välkommen. Tills kriget kom. Hur Brodeck överlevde och vad som hände hemma i byn, det skriver Brodeck också om.

Språket är fantastiskt vackert och trots vaga, nästan drömska beskrivningar, belyser den med glasklar skärpa hur egoistiska och grymma människor kan vara. Den här boken är inte svårläst, men ändå svår att läsa. Den är utan tvekan den bästa boken jag läst i år.

/Marie

Stjärnor

Visst är det mörkt ute? Man hinner knappt se dagsljuset när dagarna är så korta. Inte förrän efter måndag vänder det. Den 21 december är det nämligen vintersolstånd, med årets kortaste dag. Efter det blir det långsamt ljusare igen.

Men en sak är faktiskt riktigt bra med alla mörka timmar, stjärnorna syns så bra! Kommer du bara bort från stadens ljus och lampor och det är molnfritt, har du ett spektakulärt skådespel på den mörka himlen. Kan du se några av stjärnbilderna? Själv måste jag erkänna att utan hjälp, hittar jaga bara Orions bälte… Men med en stjärnkarta som vägvisare öppnar sig en helt ny värld.

Vill du veta mer om stjärnbilderna, har vi på biblioteket böcker om både astronomi och mytologi. Jag har alltid tyckt om berättelserna från grekiska och romerska mytologin och det är roligt att sedan hitta dessa på stjärnhimlen. (Gissa vilken julkalender som är en av mina favoriter??) Lycka till med stjärnskådandet!

/Marie

tisdag 15 december 2009

Kom i julstämning med de bästa jullåtarna




Vi har nu en vecka och två dagar kvar till julafton och det är verkligen på tiden med lite julstämning. Vad är då bättre än ett gäng bra jullåtar på stereon? Nja, det beror kanske på - möjligen har du, som jag, redan tröttnat på de vanligaste sångerna som man oundvikligen utsätts för var man än går i dessa tider? Snäll som jag är, har jag därför satt ihop en lista med mina julfavoriter och det är nog inte riktigt dem du har hört till leda. Givetvis har jag med tidernas bästa jullåt; Fairytale of New York!

Har du Spotify? Här är låtarna i en Spotify-spellista.

Om inte, har du här hela listan med länkar till låtarna på Youtube:
Fairytale of New York - The Pouges och Kirsty McColl
A Christmas Duel - The Hives och Cyndy Lauper
Merry Christmas (I Don't Want To Fight Tonight) - Ramones
Father Christmas - The Kinks
The Jingle Bell Rock - The Fall
Christmas Card From a Hooker in Minneapolis - Tom Waits
Maybe This Christmas - Ron Sexsmith
Christmastime - Aimee Mann
I Was Born On Christmas Day - Saint Etienne
Christmas Wrapping - The Waitressess
It's Christmas! Let's Be Glad! - Sufjan Stevens
Frosty the Snowman - Fiona Apple
It Doesn't Often Snow At Christmas - Pet Shop Boys (på Spotify fanns bara en cover med West End Girls)
I Don't Intend To Spend Christmas Whithout You - Margo Guryan
Another Christmas - Amanda Jenssen
O Come, O Come Emmanuel - Sufjan Stevens, alt. med Belle and Sebastian (den sistnämnda fanns inte på Spotify)
Have Yourself a Merry Little Christmas - Katie Melua

/Sara Britta

onsdag 9 december 2009

Udda läsupplevelser

Jag måste erkänna, att oftast läser jag böcker som jag är säker på att jag kommer att tycka om... Det är en författare jag läst förut och tyckt, eller den är en genre jag brukar läsa och tycka om, eller handlingen påminner om något jag läst och tyckt om förut etc. Men så ibland stöter jag på böcker som jag inte riktigt kan placera, men som gör mig nyfiken och som måste prövas. Det är inte alltid jag förstår eller vet om jag tycker om böckerna när jag har läst dem klart. Men de har definitivt väckt någonting i min hjärna, för jag kommer ihåg de här böckerna långt efter de är slutlästa!

Några sådana här böcker är Morvern Callar och Vanvettslandet av Alan Warner, Stängslet av Magnus Mills, På stranden av Nevil Shute och Ars Moriendi - konsten att dö av Pål Eggert.





Ars Moriendi handlar om Ariette som är jungfru i nunneklostret i Carminesordern. Trakten där klostret ligger, behärskas av en drake som varje år kräver ett offer i form av en jungfru. Staden och nunneklostret hela struktur är helt byggd kring detta och det är inte något man gärna ändrar på. Till klostret kommer riddaren Galois för att dräpa draken, men hittas nästa dag död. 'Guds väg', säger nunnorna...

Ariette har genom samtal med riddaren börjat undra om det verkligen är meningen att jungfruar måste offras. Hon har alltid kännt sig överlägsen de andra och nu ökar Ariettes ensamhet ytterligare. Märkligt nog tyr sig Ariette till Maria, som är allas slagpåse men som fått ny styrka efter sin vistelse i Gropen. I Gropen hamnar också Ariette och sluter ett avtal som är slutgiltigt. Allt som är kvar för Ariette är att lära sig den svåra konsten att dö.

/Marie

ps! Pål Eggert har också en egen blogg här.

Klimatmöte i Köpenhamn

Sedan i måndags och till och med 18 december pågår ju, som du säkert vet, FN:s klimatmöte i Köpenhamn, även kallat Cop 15. Det är så många som 15 000 delegater (!) från 192 länder som ska försöka komma fram hur mycket vi ska minska våra utsläpp av växthusgaser. Dessutom diskuterar de hur vi kan anpassa oss till klimatförändringens effekter och hur rikare länder kan hjälpa fattigare med finansieringen. Det tidigare avtalet - Kyotoprotokollet, från 1997 - har skrivits under av bland annat Sverige och övriga EU-länder, men inte till exempel USA. I Köpenhamn hoppas man både få fler länder att ställa sig bakom och höja målen.

FN har en egen klimatpanel - IPCC - där flera tusen forskare deltar i att sammanställa och analysera aktuell klimatforskning. Den senaste rapporten kom 2007 och pekade säkerare än tidigare ut mänskliga utsläpp som orsak till temperaturhöjningen. Till följd av förändringen kunde forskarna förutse stora konsekvenser, som torka, översvämningar och kollapsade ekosystem.

(Källa: Rosén, Hans. DN.se, Snabbguide: Därför är det klimatmöte i Köpenhamn)

Här kan du följa klimatmötets förhandlingar och analyser av dem:
cop15.dk Den officiella webbplatsen.
cop15live.com Direktsänd webb-TV.
miljoaktuellt.idg.se/2.13210 Tidningen Miljöaktuellts Cop15-portal.

Vill du lära dig mer om klimatfrågan så har vi mycket att erbjuda här på biblioteket. Jag skulle framför allt vilja tipsa om:


Christian Azar: Makten över klimatet

Claes Bernes (Naturvårdsverket): En ännu varmare värld : växthuseffekten och klimatets förändringar

Klas Eklund: Vårt klimat : ekonomi, politik, energi

Al Gore: En obekväm sanning : en global varning (film)

Mark Lynas: Oväder : nyheter från en allt varmare värld

Andreas Malm: Det är vår bestämda uppfattning att om ingenting görs nu kommer det att vara för sent


Mikael Persson: Klimatsmart : din guide till en miljövänligare vardag






På nätet hittar du också:
www.naturvardsverket.se/sv/Klimat-i-forandring
www.smhi.se/klimatdata

/Sara Britta

torsdag 3 december 2009

Träna engelska samtidigt som du gör en god gärning




Det låter väl bra, eller hur? Och nu tänker jag faktiskt inte på att åka som volontär utomlands heller,  utan något som kanske är lite mer nära till hands - webbplatsen Free Rice. För varje engelsk glosa som du prickar in rätt betydelse för, skänks en slant som används till ris inom FN:s World Food Program. Visst finns det mycket annat du kan göra som säkerligen bidrar mer till en bättre värld, men varför inte?

Visste du förresten att vi har en mängd olika språkkurser på biblioteket? Ett annat smidigt sätt att lära sig språk på.

/Sara Britta

Tips från personalen



Ibland möter vi låntagare på biblioteket, som vill läsa en roman skriven av en svensk författare. Eller motsatt, en roman skriven av en utländsk författare, översatt till svenska. Oftast spelar det inte så stor roll vem författaren är och det är heller inte alltid låntagaren har med sig förslag på namn.



Då kan det kännas lite överväldigande att stå framför våra skönlitterära hyllor och se alla bokryggar (över 6500!). Visst kan man slå i katalogen, men det kan bli en hel del spring mellan katalogdatorn och hyllorna. Finns det då inget enklare sätt? Jo, det finns ett knep!



På alla bokryggar står författare, titel och signum (avdelningen boken står på). Signum står längst ner och det är här du ska titta. Hc betyder att boken är skriven på svenska, Hce att boken är översatt till svenska. Då blir det genast mycket enklare att navigera bland alla bokryggar och förhoppningsvis hitta en bok som du vill läsa.

/Marie

onsdag 2 december 2009

Minotaur

För ett par veckor sedan presenterade jag och fyra kollegor barn- och ungdomsböcker för lärare. Då visade jag bland annat upp böcker från bokförlaget Argasso och sa att ’Allt från Argasso är bra! När jag får frågor i disken rekommenderar jag oftast inte bara en titel, utan hela deras utgivning’. Samma linje gäller för bokförlaget Minotaur. De ger endast ut deckarböcker och i år firar de 10 års jubileum.

Om jag inte riktigt vet vad jag ska läsa, brukar jag gå till deckarrummet och titta efter Minotaurs logga. Oavsett vem man väljer, är det bra!

Hittills har de givit ut 24 olika författare och alla är (utan undantag tror jag) från Storbritannien. Förutom spännande deckarhistorier, får man som läsare också bra miljöbeskrivningar. Stephen Booths böcker till exempel, som jag gärna läser, utspelar sig i Peak District, Storbritanniens äldsta nationalpark. Andra författare Minotaur ger ut är Reginald Hill, Frances Fyfield, Rennie Airth och Denise Mina.

/Marie