torsdag 14 juni 2012

Don't mess with Texas

För sisådär femton år sedan hade jag sommarlov och grym resfeber. Efter det sommarlovet skulle jag nämligen ge mig iväg på mitt livs största äventyr, ett år på high school i USA. Jag hade alltid drömt om att åka till USA och när jag så äntligen fick chansen var jag inte sen att ta den. Men när man åker som utbytesstudent till USA får man oftast inte välja själv var i landet man hamnar. Man får alltså tillbringa ett år av sitt liv på en plats som någon annan valt åt en eller rättare sagt man blir utvald av en familj som tror att just jag kan passa in i deras familj. När jag fick mitt brev som meddelade mig vart jag skulle få resa så stod det - Texas. Fördomsfull som jag ju var så började jag genast oroa mig för hur det skulle bli. Skulle jag bara kunna umgås med en massa cowboys, fanns det något att göra på fritiden och vad skulle det vara för familj jag hamnade hos egentligen?


 Jo, nästan alla mina fördomar var sanna men det blev ändå det jag fortfarande betraktar som det bästa året i mitt liv. I Texas är det nämligen många cowboys, många fritidsaktiviteter som innefattar natur (åtminstone i en liten stad som den där jag var) och de flesta familjer är faktiskt väldigt trevliga. Om man som jag tycker om hästar, ridning och liknande är detta helt rätt plats att resa till. Jag bodde i en liten stad en knapp timme norr om Dallas, ett område som brukar benämnas som "horse country". Turligt nog hamnade jag hos en familj som hade flera hästar på sin lilla gård så det fanns alltid saker att göra. Vi red mycket ute i skogen och längs en sjö som låg i närheten. Här ute i naturen kan man råka på många intressanta djur som vi inte är vana vid här i Sverige. Vi såg till exempel ofta bältdjur och sköldpaddor.

Men så måste man förstås resa runt lite också. Vill man hålla sig kring Dallas är ett besök på Southfork Ranch ett måste. Det var här som i alla fall utomhusscenerna av tv-serien Dallas spelades in. Guiderna som jobbar här är mycket kunniga och mycket intresserade av det de berättar om. Det är en fröjd att lyssna på dem. Och framför allt, det man slås av är hur litet allt är i verkligheten. Dallas kommer nu i ny version, så kanske spelas åter avsnitt in här. Dallas är ju annars kanske mest känt för att vara platsen där John F. Kennedy blev skjuten. Även om detta inte direkt är något trevligt att tänka tillbaka på så finns det i staden ett museum dit man kan gå och få sig en historielektion om händelsen. Reser man till Dallas är det väl värt ett besök. För den konstintresserade är Fort Worth, staden som växt samman med Dallas något av ett konstmecka. Här finns det en mängd gallerier att besöka. Varje år anordnas dessutom en konstfestival i staden.

För längre utflykter kan jag rekommendera Galveston, den lite mer alternativa huvudstaden i staten, Houston och San Antonio som närmast är som ett litet Mexiko.


Vill du lära dig mer om Texas, låna boken Texas - Störst och bäst, som grundligt beskriver Texas,
både gott och ont.

/Linda

2 kommentarer:

  1. Och maten - hur var den? Visst finns det en massa goda (säkert mindre nyttiga) saker att äta i USA? En av mina favoriter är Mrs Field's Cookies :)

    /Marie

    SvaraRadera
  2. Oh ja! Skulle kunna bli ett eget inlägg bara om maten! Chicken fried steak med mashed potatoes and gravy (som ju har väldgt lite med kyckling att göra) är en favorit att äta på små lokala diners. Och hamburgarna, hamburgarna! :)

    SvaraRadera